Mange sverger til akevitt for å sette i gang fordøyelsen etter et tungt julemåltid, men dette er bare en myte.
Vil du unngå å føle deg «stinn» i julen, har ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) andre råd som funker.
Alkohol bremser fordøyelsen
Forskning viser at alkohol ikke fremskynder fordøyelsen av fet mat, men snarere forlenger tiden maten blir værende i magen*. Julematen er ofte rik på fett og store mengder kjøtt, som i seg selv er tungt fordøyelig for mange.
Verken akevitt eller annen drikke med høy alkoholprosent har vist seg å ha noen positiv effekt på tømming av magesekken, følelse av oppblåsthet eller metthetsfølelse.
– En større andel grønnsaker og poteter på tallerkenen gir deg fiber som hjelper magen å jobbe. Det er et enkelt grep som gir bedre fordøyelse, i stedet for å tro at akevitt skal løse problemet, forklarer Sagen.
Slik unngår du å bli stappmett
For å unngå den ubehagelige følelsen av å være for mett, eller «stinn», gir ernæringsrådgiveren følgende råd:
Fyll tallerkenen med grønnsaker: Velg ekstra surkål, rødkål, rosenkål eller kålrotstappe i stedet for å forsyne deg med mer kjøtt og fet mat.
Dropp mytene om alkohol: Akevitt og annen alkohol gjør ikke fordøyelsen raskere. Drikk heller vann sammen med fiberrik mat som frukt, grønnsaker og fullkorn for å redusere sjansen for forstoppelse.
Spis sakte og nyt maten: Ta deg tid til å tygge godt. Fordøyelsen starter i munnen, og du hjelper magen med å bryte ned maten bedre.
Gå en tur etter måltidet: En liten spasertur hjelper fordøyelsen i gang og gjør godt for hele kroppen.