Verdens helseorganisasjon advarer: Derfor bør du kutte ut kunstig sukker

20/06/2023 17:30

Sofie

Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Og det er ikke fordi det nødvendigvis er dårlig for deg.

Verdens helseorganisasjon utstedte en retningslinje som argumenterte mot å bruke «søtningsmidler uten sukker», for eksempel aspartam, som magiske kuler for vekttap eller sunt kosthold.

Hvis du vil se de vitenskapelige bevisene de jobbet ut fra, kan du lese opp her (deres metaanalyse av helseeffektene av søtningsmidler) og her (selve retningslinjen, 90 sider med bevis og anbefalinger).

Kroppene våre er ganske flinke til å gjøre oss sultne nok til å spise og drikke nok kalorier. Ta bort kalorier på ett sted, så spiser vi bare mer av noe annet.

Det er vanskelig å bevise at det er det som skjer, men studier som Verdens helseorganisasjon siterer viser ganske konsekvent at folk som bruker mye søtningsmidler som ikke er sukker, ikke er tynnere eller sunnere enn de som ikke gjør det.

Faktisk finner noen studier det motsatte, av det som sannsynligvis er en omvendt årsak. Hvis du tror du trenger å gå ned i vekt, er det mer sannsynlig at du bestiller en diettbrus.

Derfor har folk som rutinemessig inntar søtningsmidler som ikke inneholder sukker, en tendens til å være de samme personene som er kategorisert som overvektige, eller som har helseproblemer de prøver å kontrollere med kostholdet.

WHOs uttalelse om søtningsmidler uten sukker er basert på «mangelen på bevis som tyder på at bruk av NSS er gunstig for kroppsvekt og andre mål på kroppsfett på lang sikt», ikke på noen sikkerhet for at søtningsmidlene faktisk er dårlige for oss .

Når det gjelder potensielle langsiktige helseeffekter, skriver WHO at "bevisene er til syvende og sist usikre."

Verdens helseorganisasjons direktør for ernæring og mattrygghet sa det rett ut: «Folk bør redusere søtheten i kostholdet totalt» hvis de prøver å kutte ut sukker.

Hvis kostholdet ditt ikke er så sunt som du ønsker, endrer ikke kostholdet ditt mye i det hele tatt å bytte sukkerholdig mat og drikke til kunstig søtet motstykker.

(Hvis du har diabetes, sier de imidlertid at søtningsmidler som ikke inneholder sukker fortsatt kan ha en plass i kostholdet ditt, siden poenget i så fall er å hjelpe deg med å spise mindre faktisk sukker. For resten av oss er poenget å forbedre kostholdet vårt mer generelt.)

I stedet bør du spise mer frukt, grønnsaker, nøtter, bønner og hele korn, sier de. Vi har flere ideer her om hvordan du kan spise sunnere uten å telle kalorier eller være besatt av gram sukker.