Verre enn røyking: Oralsex sies å være den ledende risikofaktoren for halskreft

02/05/2023 07:33

Emma

Livsstil
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Tilfeller av strupekreft har økt de siste tiårene, og det er ikke sigaretter og vannpipes skyld, men den økende populariteten til oralsex.

Som det amerikanske magasinet Insider rapporterte, handler det om oropharynx kreft - en bestemt type faryngeal kreft som påvirker mandlene og svelget.

Ifølge Dr. Hisham Mehanna, forsker ved Institute for Cancer and Genome Research ved University of Birmingham i Storbritannia, er det en sammenheng mellom det økende antallet tilfeller og populariteten til oralsex.

Fordi humant papillomavirus (HPV) er ansvarlig for den spesielle typen kreft, som også er hovedårsaken til livmorhalskreft. I mellomtiden er antall tilfeller av orofaryngeal kreft høyere enn tilfeller av livmorhalskreft.

Begge kreftformer overføres gjennom sex.

"Antall partnere", som man har oralsex med i løpet av livet ditt er også avgjørende, sier Dr. Mehana.

"Folk som har seks eller flere oralsexpartnere er 8,5 ganger mer sannsynlig å utvikle orofaryngeal kreft enn de som ikke har oralsex," la han til.

Forskeren ser en grunn til den økende populariteten til oralsex i det faktum at unge mennesker kunne klare seg uten tradisjonell sex - også for å forhindre mulige graviditeter.

Ifølge en studie utført av Mehanna, har minst 80 prosent av alle britiske voksne praktisert oralsex, men bare et lite antall har utviklet kreft.

HPV-vaksinasjoner kan ytterligere redusere antall sykdommer. Imidlertid er disse hovedsakelig gitt til unge jenter for å forebygge livmorhalskreft.

Læs også:

Legg det under jordbærplanten din: Da får du sommerens beste avling Det er en vanlig frustrasjon blant jordbærdyrkere å se rikelig blomstring uten at innhøstingen følger etter.
Dette er hva vitenskapen sier om å spise en banan til frokost Selv om det ikke er ideelt som et første måltid, kan det være fordelaktig å spise en banan før frokost eller som en del av en balansert frokost.