Viktige regler å huske: Slik slår du gresset for første gang etter vinteren

17/03/2024 21:00

Emma

Livsstil
Foto: Shutterstock.com
En god start gir deg den beste sjansen til å ha en vakker og frodig plen de neste seks månedene!

Når fuglene kvitrer, vårsolen skinner og til og med ugresset har begynt å vokse opp i bedene, er det fristende å komme ut med gressklipperen slik at du igjen kan få en fin kortklipt plen som gjør barna glade og naboene misunnelige.

Men du må være sikker på et par ting før du kjører ut med gressklipperen, og du må også sette den opp riktig, ellers kan du gjøre deg selv og gresset en bjørnetjeneste.

Verktøyprodusenten TEXAS, som blant annet produserer gressklippere, oppfordrer deg først og fremst til å sørge for at gressklipperen fungerer som den skal etter en vinter i skuret, men da er det på tide å sjekke plenen selv.

Været bestemmer det

Før du klipper gresset for første gang, må det være i klar vekst. Vanligvis vil det være i begynnelsen av april, men det avhenger helt av været.

I praksis bør jordtemperaturen være mellom 7-8 °C og gresset bør være minst 6 cm.

Det er imidlertid i forhold til hvor lenge plenen har vært gjennom vinteren, så det viktigste er at du kan se at gresset har begynt å vokse.

Kutt høyt

Det høres kanskje kontraproduktivt ut at du må klippe gresset høyt, men det er nødvendig hvis du vil ha en fin plen der gresset er i kontroll og ikke mose.

Du bør alltid klippe maksimalt 1/3 av gresshøyden, og i begynnelsen av året skal klippehøyden alltid være minst 4 cm.

Noen gressklippere har sentral høydejustering, slik at det er enkelt å stille inn klippehøyden riktig. Det hjelper deg med å fremme gressvekst ved å klippe gresset høyt slik at det beholder god fotosyntese og god vekst. Dermed bør den stå høyere enn noen mose slik at den kan absorbere rikelig med lys og vokse.

Over tid kan du sakte senke klippehøyden slik at plenen blir kortere og kortere, men du bør alltid klippe av maksimalt 1/3 av høyden. Og hvis du har mye mose, så etter de første hårklippene - og gresset er i god vekst - kan du starte med en mosefjerner eller plenlufter slik at du gir plenen enda bedre forhold.

Disse enkle tipsene og reglene å huske kan hjelpe deg og plenen din til å se bedre og grønn ut gjennom hele året. Det er tross alt viktig å få en god start!

Læs også:

Han legger oppvasktabletter i toalettet: Se nå hva som skjer En brusetablett er en vanlig husholdningsartikkel som ofte brukes til å rengjøre proteser eller badet. Men visste du at en brusetablett også kan brukes til å friske opp toalettet ditt?
Med dette trikset kan du få de gamle gule putene til å se nye ut: Kun 1 ingrediens kreves Puter endrer farge over tid, fra den helt hvite fargen til gul. Dette skyldes mange forskjellige faktorer, hvorav de vanligste er støvmidd og svette. Det hjelper ikke å bytte trekk, så her kommer et triks som hjelper.