Har du noen gang skvettet til av den voldsomme SLUUUURP-lyden når du trykker på flush-knappen i et flytoalett? Du er ikke alene. Men hva skjer egentlig når innholdet i toalettskålen forsvinner i rekordfart? Svaret er overraskende enkelt – og ganske genialt.
Flytoaletter bruker nemlig ikke vann som vanlige toaletter. I stedet utnytter de fysikkens lover og et naturlig trykkforskjell mellom innsiden og utsiden av flyet. Det skriver Popular Science.
Et trykkende behov møter trykkforskjellen
Bill Crossley, luftfartsingeniør og professor ved Purdue University i Indiana, forklarer det slik: Når flyet er i lufta, er lufttrykket utenfor flykroppen mye lavere enn inne i kabinen. Når du trykker på flush-knappen, åpnes en ventil mellom toalettskålen og en tank som står i forbindelse med det lavere trykket. Resultatet? Alt i skålen suges lynraskt ut – uten bruk av motorer eller pumper.
På bakken brukes riktignok en vakuumpumpe, men så snart flyet kommer opp i høyden, er det naturkreftene som gjør jobben.
"Det er trykkforskjellen som trekker avfallet ut", sier Crossley.
Enkle prinsipper – kompliserte løsninger
Selve prinsippet har vært det samme siden 1975. Likevel kan utformingen variere stort mellom flytyper. Noen fly har felles tanker for alle toaletter, andre har egne tanker og pumper for ulike soner. Spesielt kjent er det pensjonerte Lockheed TriStar-flyet, som hadde en logikkboks som bestemte hvilken pumpe som skulle aktiveres, alt etter hvilket toalett som ble brukt. – Vi måtte noen ganger ligge oppå tanken for å fikse det. Det var... ikke hyggelig, mimrer en tidligere flyingeniør.
Men så er det også viktig med bøyer og svinger i rørsystemet. Går avfallet rett fram uten hindringer, kan det nemlig treffe tankveggen med så stor kraft at tanken blir skadet – eller i det minste at det smeller ganske høyt.
"Blåis" og flytoalettets fortid
Før vakuumsystemet kom, brukte fly kjemiske toaletter med blå væske, omtrent som i portable toaletter. Her ble avfallet samlet rett i en tank. Problemet? Dersom noe lekket ut i høyden, frøs det umiddelbart til det som kalles "blåis" – og det som går opp, må som kjent ned igjen. Med uheldige konsekvenser for dem som befant seg under.
I dag finnes slike systemer kun i små privatfly, hvor vakuumteknologien blir for tungvint. For kommersielle fly er vakuumtoalettet uslåelig: trygt, lett og driftssikkert.
Så neste gang du hører det berømte sugelyden i kabinen, vet du at det faktisk er et lite stykke ingeniørkunst i aksjon – og at alt som forsvinner, gjør det med stil, fysikk og en god porsjon løsningsevne.