Vitenskapelig oppdagelse kan være nøkkelen til å forhindre grått hår

07/03/2024 09:00

Sofie

Livsstil
Foto: Shutterstock
Forskere kan ha funnet årsaken til at håret vårt blir grått med alderen.

Studiens hovedforfatter Qi Sun sier at det nå er "en potensiell vei for å reversere eller forhindre grått hår ved å hjelpe blokkerte celler med å bevege seg igjen mellom utviklende hårsekk kamre".

En ny studie tyder på at stamceller kan bli fanget og miste evnen til å opprettholde hårfargen når håret vårt eldes.

Enkelte stamceller har en unik evne til å bevege seg mellom vekstkamre i hårsekkene. Det er disse cellene som mister evnen til å bevege seg med alderen, og baner vei for grått hår.

Studien, ledet av New York University (NYU) Grossman School of Medicine, fokuserte på celler i huden til mus, som også finnes hos mennesker, kalt melanocytter, eller McSCs.

Forskerne har hevdet at hvis funnene deres stemmer hos mennesker, kan det åpne opp for en potensiell måte å reversere eller forhindre at hår blir grått.

Hårfarge styres av om mengder av melanocytter inne i hårsekkene lar signalet bli til modne celler som produserer pigmentene som er ansvarlige for fargen.

Studien, publisert i tidsskriftet Nature, fant at under normal hårvekst, beveger slike celler seg kontinuerlig frem og tilbake mens de beveger seg mellom kamrene i hårsekken under utvikling.

Det er i disse kamrene at melanocytter blir utsatt for signaler som påvirker modenhet.

Ifølge resultatene, ettersom håret eldes, blir et økende antall melanocytter fanget i disse et kammer som kalles follikulær svulst. De blir der og modnes ikke og vender ikke tilbake til sin opprinnelige plassering i kammeret der de ville ha regenerert til pigmentceller.

"Vår studie bidrar til vår grunnleggende forståelse av hvordan melanocytter fungerer når det gjelder hårfarging," sa studiens hovedforfatter Qi Sun, en forsker ved NYU Langone Health i New York.

"De nylig oppdagede mekanismene øker muligheten for at den samme faste plasseringen av melanocytter kan eksistere hos mennesker. I så fall presenterer den en potensiell vei for å reversere eller forhindre grånende hår ved å hjelpe blokkerte celler til å bevege seg igjen mellom de utviklende hårsekkkamrene."

"Det er tapet av en kameleonlignende funksjon i melanocyttene som kan være ansvarlig for tapet av hårfarge," sa seniorforsker Mayumi Ito, professor ved Ronald O Perelman Institutt for dermatologi og Institutt for cellebiologi ved NYU Langone Helse.

Forskerne hadde planer om å undersøke en rekke metoder for å gjenopprette bevegelsen til melanocytter eller å fysisk flytte dem tilbake til kamrene deres hvor de kan produsere pigment.

Læs også:

Dette er kroppens fysiske signaler når døden nærmer seg Døden er den naturlige avslutningen på livet. Kroppen kan bare holde ut i en begrenset tid, og kroppens signaler om at tiden er inne, er helt tydelige.
Vaskemaskinen er full av bakterier: Med dette trikset vil du utrydde dem på kort tid I de fleste hjem er vaskemaskinen ofte i bruk - og dette betyr også at du bør sørge for at den holdes ren.