Mandariner kan være nydelig hvis du ikke tar med deg noen tørre og kjedelige med hjem. Hvordan finner du de saftigste variantene? Og hvordan oppbevarer du dem best hjemme?
Akkurat nå leser andre
Alexander van Orshaegen fra sitrusmerket Cibel gir deg de beste tipsene for valg av mandariner og forklarer smaksforskjellen mellom mandariner og klementiner.
«Men under Sinterklaas (en juletid i Nederland, red.) handler det ikke om mandariner. Ofte er det klementiner i butikkene. Det er en spesifikk underart av mandarinfamilien,» sa Alexander van Orshaegen i sitrusmerket Cibel
Hva er forskjellen mellom en mandarin og en klementin?
«Klementiner har ofte hengt litt lenger på treet enn en «vanlig mandarin». Derfor er de av høyere kvalitet og har ofte et grønt blad på stilken,» sa van Orshaegen.
«En klementin er en variant av foreldrefrukten: mandarinen. De kjennes igjen på stilken på toppen av frukten, noe som indikerer friskheten til klementinen. I tillegg er klementiner generelt litt søtere, lettere å skrelle og også litt mindre.»
Til sammenligning består en klementin vanligvis av ti båter, mens den gjennomsnittlige mandarinen har fjorten båter.
«Mandarinene i dagligvarebutikkene får et lag med voks slik at de varer lenger. Men dette påvirker smaken,» sa Alexander van Orshaegen også.
«For mandariner i dagligvarebutikkene er det ofte annerledes,» sa André Dietz fra Citrus Sebastia.
«De høstes ofte alle på en gang og får deretter et lag voks slik at de varer lenger. Dermed kan de lagres i opptil en måned.»
Men dette er også grunnen til at noen typer ser matte ut og smaker tørrere.
Hvordan kjenner du igjen de beste mandarinene eller klementinene i dagligvaren?
«Først og fremst er det viktig at det ikke er mørke flekker på klementinen,» sa van Orshaegen.
«Det tyder vanligvis på vannskader eller bakterier. Det er også avgjørende at skallet er tett rundt frukten. Du skal ikke være i stand til å trykke lett på klementinen. Hvis du kan, kan det bety at frukten har stått der en stund .»
Duften også en god indikator om du vil være sikker på å få deilig og saftig frukt med hjem.
«Hvis du ikke kan skjemte en god duft, er det sannsynligvis et lag med voks på den. Du kan også lese det på etiketten på nettet,» sa Dietz.
Hvordan oppbevarer du frukten hjemme?
«Jeg vet at det er en naturlig reaksjon for mange, men mandariner bør ikke oppbevares i kjøleskapet. Dette vil gjøre frukten tørrere og redusere holdbarheten. Det beste stedet er en fruktbolle på kjøkkenbenken. Her kan de oppbevares i opptil en til to uker uten å bli for tørre,» sa van Orshaegen.