Cacio e Pepe: Enklere blir det ikke

01/02/2025 12:01

Hanne

MAT
foto: Shutterstock
foto: Shutterstock
Cacio e Pepe er en veldig enkel og rask klassisk pastarett med smak av ost og deilig pepper.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Cacio e pepe er italiensk og betyr bokstavelig talt "ost og pepper". Det er en klassisk romersk pastarett som består av kun tre hovedingredienser:

  1. Cacio: Dialekt for ost, og i denne retten refererer det til Pecorino Romano, en hard og salt fåreost.

  2. Pepe: Sort pepper, som gir retten sitt karakteristiske krydrede preg.

  3. Pasta: Tradisjonelt brukes spaghetti, men også andre typer som tonnarelli kan brukes.

Fire ingredienser - det er alt du trenger.

Er du smart, så har du disse tingene i kjøleskapet til enhver tid, og du kan når som helst diske opp med noe helt utrolig på ingen tid.

Serveres alene som en lett lunsj eller liten middag, eller som tilbehør til en smakfull biff eller saftig kylling.

Ingredienser ( 4 pers.):

  • 400 g spagetti

  • 1 ss hel pepper

  • 1 ss smør

  • 200 g parmesan eller pecorino, eller begge dele

Fremgangsmåte:

1. Kok opp en stor kjele med vann og ha i salt. Ha pastaen i det kokende vannet. Hvis du bruker tørket pasta kan du koke den til det er 1-2 minutter igjen av koketiden, og hvis du bruker fersk pasta trenger du kun å koke den 30 sekunder- 1 minutt. Pastaen skal ikke være helt ferdig, da den også skal trekke videre i sausen.

2. Knus hel pepper i en morter, og rist pepperet i en tørr stekepanne på middels varme til det begynner å dufte.

3. Ha i smør og la pepperet bruse raskt i smøret. Ha over et par spiseskjeer av pastavannet som står på kok. Skru ned temperaturen og la det småputre i ca. 1 minutt.

4. Ha spagettien over i stekepannen. Hell en øse av det varme pastavannet over pastaen og rør i pannen til vannet er absorbert. Fortsett å spe med pastavann til pastaen er «al-dente». Vend inn parmesan og la osten smelte inn i pastaen. Ha eventuelt i litt mer pastavann til du får en kremet saus som klistrer seg til pastaen.

Server med en gang, gjerne med litt ekstra parmesan og et lite pepperdryss.


Læs også:

Professor advarer: Derfor må du ikke varme opp pasta igjen Du kaster mindre mat og sparer penger hvis du varmer opp gårsdagens middag, men ifølge en norsk professor i matsikkerhet kan det være farlig.
I Tyskland lager man potetmos på denne måten: Det smaker bedre enn vår Hvis det er noe tyskerne er gode til, så er det å lage potetmos.