Den ene matresten du aldri burde kaste – gir pastaen smaken du har savnet

13/06/2025 10:49

Hanne

MAT
foto: Shutterstock
Du har mest sannsynlig kastet denne lille biten i årevis. Nå mener ekspertene at det er på tide å slutte med det.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Å lage en god tomatsaus hjemme trenger ikke bety timevis på kjøkkenet eller fancy ingredienser. Ifølge matskribentene i Delish kan det faktisk holde å bruke én matrest du trolig har kastet uten å tenke deg om. Den lille biten kan gjøre underverker for smaken – og den ligger ofte igjen i kjøleskapet.

Den glemte skatten i osteskuffen
Parmesanskorpene – ja, de harde endene på den italienske osten som er nesten umulige å rive eller spise – kan faktisk bli redningen for din neste pastamiddag. Selv om de ikke akkurat er delikatesser i seg selv, er de stappfulle av smak. Delish kaller dem en "salt, umami smaksbombe" når de får koke med i en saus.

Hvordan? Bare sleng skorpen i gryta neste gang du lager tomatbasert saus, og la den koke med. Den smelter ikke helt, men den avgir en fyldig, salt smak som løfter hele retten. Litt som å bruke buljong – bare mye kulere.

Umami på 1-2-3
Umami er den smaken vi ofte ikke klarer å sette ord på, men som gjør at noe smaker "riktig godt". Det finnes naturlig i kjøtt, soyasaus, sopp – og ost. Ved å la parmesanskorpen småputre sammen med tomatene, får du dybde og fylde uten at det blir ostete.

Ifølge Delish kan du til og med bruke skorpen etter sausen er ferdig. Kutt den opp og gi den 1–2 minutter i mikrobølgeovnen. Resultatet? En knasende sprø parmesan-chip med smak av pizza.

Ikke kast – bruk!
Neste gang du river parmesan over pastaen, ikke kast den siste skorpen. Legg den i en boks i kjøleskapet. Den er ikke bare et smakstriks – den er også en måte å unngå matsvinn på. Og for deg som elsker god mat uten ekstra styr, er det rett og slett et lite hverdagsgeni-triks.

Litt osteskorpe i gryta – og du har plutselig laget pastasaus med restaurantfølelse. Ganske imponerende for noe de fleste bare slenger i søpla.

Tipset er hentet fra Express.

Sulten på mer? Sjekk ut vår MAT-SEKSJON!