Denne enkle svenske mandelkaken smaker bedre enn vår

08/04/2025 11:57

Yvonne

MAT
Foto: Shutterstock
Den er enkel å lage og smaker fantastisk. Her er oppskriften på den svenske mandelkaken som smaker bedre enn vår.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Det er noe med svenske bakverk som kan få tennene til å løpe i vann.

Mange har allerede stiftet bekjentskap med "Prinsesstårtan", og kanelsnurr trenger vel ingen nærmere introduksjon. Nå kan du gjøre deg klar til å omfavne nok en klassiker - mandelkaken.

Den kremete, søte og litt knasende klassikeren er en sann favoritt til bursdager, bryllup og julebord. Og hvis du ikke har hatt gleden ennå, så er det på tide å sette i gang.

Det skriver nettstedet leckerschmecker.me som har delt denne oppskriften.

Den svenske mandelkaken, også kjent som mandeltårta, er en sann favoritt i svenske hjem. Kaken er lett, luftig og fylt med smørkrem som surrer rundt smaksløkene dine som en varm omfavnelse.

Kaken serveres gjerne i tynne skiver med en god kopp kaffe, og det er mange varianter – noen fyller den med sjokolade, andre tilsetter bær, og noen går all in med en skvett rom.

Men vi holder oss til den klassiske versjonen som smaker som en bit av Sverige.

Den består av en myk mandelbunn, silkemyk smørkrem og en sprø topping av brente mandler. Da er det bare å finne frem forkleet og sette i gang.

Oppskrift på svensk mandelkake

Ingredienser til selve kaka:

  • 8 eggehviter

  • 2 klyper salt

  • 180 g sukker

  • 200 g malte mandler

Ingredienser til kremen:

  • 150 g sukker

  • 1 pakke vaniljesukker

  • 250 g fløte

  • 8 eggeplommer

  • 200 g mykt smør

Ekstra

  • Pyntes med 800 gram skivede mandler

Foto: Shutterstock

Slik gjør du:

Lag først kremen og la den stå kjølig før du går i gang med selve kakedeigen.

  1. Skill først eggene og ha plommene i en skål og hvitene i en annen.

  2. Kok så opp sukker, vaniljesukker og fløte sammen i en kjele. Fjern kjelen fra varmen. Bland noen spiseskjeer av fløten med eggeplommene og rør dem inn i den resterende fløten.

  3. Varm opp blandingen mens du rører hele tiden til den tykner litt. OBS: Det skal ikke koke! Hell så kremen i en dyp tallerken, dekk den med matfilm og la den avkjøles.

Så kan du gå i gang med å bake mandelkaka.

  1. Forvarm ovnen til 180 °C varmluft.

  2. Del deigen i to springformer med diameter 24 cm og stek dem etter hverandre.

  3. Pisk eggehvitene med salt til de er stive. Vend i sukkeret litt etter litt. Vend deretter inn de malte mandlene.

  4. Fordel blandingen mellom begge springformene, glatt den ut og stek dem i 20 minutter hver. Fjern så bunnene fra formene og la dem avkjøles.

  5. Stek de skivede mandlene i en non-stick panne til de er gyldenbrune og sett til side.

Så lager du smørkremen ferdig

  1. Lag nå smørkremen. Pisk smøret med en stavmikser til det er kremet og rør inn eggedosisen som du laget tidligere og som står til kjøling, skje for skje. Pass på at smør- og eggeblandingen har samme temperatur.

  2. Smør 1/3 av smørkremen på et av kakelagene og legg det andre laget oppå. Dekk kaken med den resterende kremen.

  3. Dryss den svenske mandelkaken med de brente mandlene og oppbevar i kjøleskapet frem til servering.

  4. Så er det servert – en svensk klassiker som nok kan gå hen og bli en ny favoritt

Sulten på mer? Sjekk ut vår MAT-SEKSJON!