Har du noen gang stått i butikken og stirret på hyllene fulle av pasta, og lurt på hvorfor det finnes så mange former? En kjent kokk avslører at svaret er langt mer genialt enn du tror – og det kan forandre måten du lager pasta på for alltid.
Akkurat nå leser andre
Pastaens “hemmelige kode”
Den New Zealand-fødte kokken Andy Hearnden, kjent fra sosiale medier som Andy Cooks, har jobbet på noen av verdens beste restauranter – og nå deler han hemmeligheten bak pastaens mange fasonger.
«Det er ikke tilfeldig», sier Andy.
«Italienerne har laget en slags hemmelig kode, der hver form passer til en bestemt type saus.»
Med andre ord: neste gang du handler pasta, bør du ikke bare ta den billigste pakken eller den formen du alltid velger. Du bør faktisk matche pastaen til sausen. Det skriver Express.
Små former, store forskjeller
Pasta som fusilli, penne og rigatoni – altså de med spiralform eller rør – fungerer som ekte “sausmagneter”. Spiralen fanger opp lette sauser, mens rørformene elsker tykke, kremete eller kjøttbaserte sauser. Rigatoni har til og med hull som lar sausen gjemme seg inni, slik at hver munnfull blir ekstra smakfull.
Lang og tynn – lett og luftig
Les også
Spaghetti, linguine og englehårpasta er best sammen med lette sauser. Tenk hvitløk og olivenolje, sitron og smør, eller klassikeren cacio e pepe.
«Har du en tung kjøttsaus på en slik pasta, vil du bare se alt kjøttet falle av», forklarer Andy.
Brede bånd til tunge retter
Fettuccine, pappardelle og tagliatelle har bredere flater – perfekte for å gripe tak i tykke kjøttsauser, krembaserte retter og pesto.
«Jo tyngre sausen er, jo bredere bør pastaen være», sier Andy.
«All den ekstra overflaten gjør at smaken fester seg bedre.»
Folk reagerer
Les også
Etter at Andy delte tipset, har kommentarfeltet kokt over. En skrev: «Dette endrer livet mitt – jeg har akkurat begynt å lære å lage mat.» En annen sa:
«Jeg elsker pasta, og nå vil jeg teste alle formene… bortsett fra spaghetti.»
Så neste gang du står i butikken: tenk saus først, pastaform etterpå. Det kan være den lille forskjellen som gjør at middagen smaker som om den kom rett fra et italiensk kjøkken.