Dette er det nye bæret som overgår blåbær – inneholder opptil dobbelt så mange antioksidanter

18/04/2024 14:39

Sofie

Mat
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det populære honningbæret har mange helsemessige fordeler.

Denne supermaten, som ennå ikke har fått mye gjennomslag i Norge og andre steder i Skandinavia, kalles 'den evige ungdoms bær' i Japan.

Den har fått sin tittel da den inneholder rikelige mengder vitamin A, B og C. I tillegg sies disse bærene å ha opptil dobbelt så mange antioksidanter som blåbær.

Forskning fra University of Reading har vist at honningbær positivt påvirker hukommelsen og senker det diastoliske blodtrykket. Northumbria University-forskning viser også at bæret forbedrer ytelsen til utholdenhetsløpere.

Begge studiene konkluderer med at det er behov for ytterligere forskning på honningbær. Disse bærene er kjent i blant annet Japan, Nord-Amerika og Russland.

Dyrking i Skandinavia startet for bare noen få år siden, og EU tillot først salg av disse bærene som mat i 2018. Honningbær kalles 'virkelig unike' på Frukt- og bærdyrkerforeningens nettsider. Det sies å ha deiligheten til blåbær og bringebær, samt aromaer som solbær.

«Den egner seg spesielt godt til fersk konsum, der bærets næringsverdi bevares best», ifølge Iltalehti.

- Bærene kan imidlertid fryses eller tørkes og brukes på samme måte som blåbær, for eksempel i bakst, syltetøy eller juice.

Oppskrifter med disse bærene varierer fra salatdressinger til yoghurt. De kan også brukes til ulike typer bakevarer og dekorasjoner.

Lett og rik busk

Honningbærplanter blomstrer sent på våren og forsommeren med gule blomster. Pollinering gjøres ved hjelp av humler. Selve bærene ser blå og langstrakte ut. Avhengig av sorten kan de plukkes fra juni til august.

Honningbær er krysspollinerende, noe som betyr at det beste utbyttet oppnås ved å plante minst to forskjellige varianter ved siden av hverandre. Det er rundt syv forskjellige sorter som kan dyrkes i Skandinavia.

Opptil 5-10 liter bær kan høstes fra en fullvoksen busk. Planten er ikke krevende med tanke på voksested. I 2020 var disse plantene faktisk utsolgt på mange hagesentre, rapporterte Kotiliesi.

Hvis du ikke vil dyrke dem selv eller det ikke inspirerer, selges bærene også i butikk. Det er imidlertid langt fra alle steder det er mulig å finne disse bærene i butikkene.

Læs også:

Dette er kroppens fysiske signaler når døden nærmer seg Døden er den naturlige avslutningen på livet. Kroppen kan bare holde ut i en begrenset tid, og kroppens signaler om at tiden er inne, er helt tydelige.
Kvinne legger sitronene sine i fryseren – så skjer magien som får nordmenn til å gape De færreste vet hvorfor du bør legge sitronene dine i fryseren.