Matlaging er en kunst der smak og presentasjon spiller en stor rolle – men hva om et feil snitt eller en feil i oppskriften kan være fatalt?
Rundt om i verden er det matvarer som krever ikke bare dyktighet, men også ekstrem presisjon for å unngå alvorlig sykdom eller i verste fall død.
Fra sjeldne delikatesser til hverdagsmat som mange av oss har på kjøkkenet, kan uforsiktighet under forberedelsene føre til katastrofale konsekvenser.
Her er åtte av verdens farligste matvarer, hvor feil tilberedning kan koste deg livet. Ser du en av matvarene nedenfor inkludert i retten din, bør du derfor være ekstra oppmerksom og vite risikoen ved å spise dem.
1. Fugu (japansk pufferfisk)
Fugu er en japansk delikatesse, men den er også kjent for å være dødelig hvis den ikke tilberedes riktig.
Fisken inneholder tetrodotoksin, et nervegift som er opptil 1200 ganger giftigere enn cyanid.
Et feilaktig tilberedt måltid av fugu kan lamme motoriske nerver og føre til dødelig pustestans. Japanske kokker må gjennom årevis med opplæring for å få lov til å koke fugu, men til tross for dette dør folk fortsatt hvert år av fuguforgiftning.
2. Ackee frukt
Ackee er Jamaicas nasjonalfrukt, men den kan være dødelig hvis den spises før den er helt moden. Umoden ackee inneholder hypoglycin, en gift som kan forårsake voldsomme oppkast og i verste fall føre til koma eller død.
Ackee-frukten må åpne seg naturlig på treet før den er trygg å spise, og bare den kremete frukten rundt frøene er spiselige – resten er giftig.
3. Sannakji (levende blekksprut)
Denne koreanske delikatessen består av levende blekkspruttentakler som fortsatt beveger seg når den serveres.
Selv om det kan virke som en eventyrlysten spiser, kan de sugende tentaklene sette seg fast i ganen eller halsen og forårsake kvelning. Hvert år dør flere mennesker av å spise sannakji på grunn av denne faren.
4. Hákarl (islandsk gjæret hai)
Hákarl er en islandsk spesialitet der grønlandsk haikjøtt fermenteres i flere måneder for å fjerne giftstoffer. Rått grønnlandshaikjøtt inneholder høye nivåer av urea og trimetylaminoksid, som er giftig for mennesker. Hvis kjøttet ikke er skikkelig gjæret, kan det gi alvorlige symptomer som oppkast, kramper og i ekstreme tilfeller død.