Dropper du pasta for å gå ned i vekt? Derfor er det bortkastet

03/05/2024 09:00

Emma

Mat
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Hvor ofte spiser du pasta?

Du har kanskje hørt om uttrykk som "karbohydrater er din fiende" og at du bør holde deg unna pasta hvis du vil gå ned noen kilo.

Men nå viser det seg at de kjente setningene er ubegrunnede.

Ifølge ny forskning fører regelmessig forbruk av pasta faktisk ikke til vektøkning. Faktisk kan det utgjøre en integrert del av et sunt kosthold og hjelpe med vekttap.

"Pasta er et fast karbohydrat i mange kulturer, men har vært involvert i overvekt og fedme på grunn av sin status som et bearbeidet karbohydrat," skrev ernæringsfysiologene Lisa Sanders og Joanne Slavin i en studie publisert på MDPI.

Ingen sammenheng

Paret analyserte 38 publiserte studier om pastaforbruk og kroppsvekt hos både voksne og barn og fant at "dietter med høyt pastainntak generelt ikke var forbundet med overvekt eller fedme eller var omvendt knyttet".

Med andre ord fant de ingen sammenheng mellom hvor mye pasta folk konsumerte og deres sannsynlighet for å være overvektig.

Faktisk antydet en av studiene de undersøkte til og med at "pasta kan inkluderes i et sunt kosthold og ikke bidra til vektøkning eller hindre vekttap," skrev ernæringsfysiologene.

Forskerne undersøkte bare data knyttet til vanlig hvit pasta, ikke fullkornspasta eller glutenfri pasta og egg eller risnudler.

Dårlig rykte

Pasta får ofte et dårlig rykte på grunn av sin hvite karbohydratstatus, som generelt anses som lav i næringsstoffer og fiber og har en høy glykemisk indeks (GI).

Ifølge  NHS viser GI-vurderingssystemet hvor raskt matvarer påvirker blodsukkernivået. Matvarer med høy GI-vurdering er vanligvis karbohydrater som raskt brytes ned av kroppen din, noe som forårsaker en økning i blodsukkeret og senere sultnivået.

I mellomtiden kan "lav GI matvarer, som får blodsukkeret til å stige og falle sakte, hjelpe deg til å føle deg full lenger", sier NHS-veiledningen. 

Læs også:

Han legger oppvasktabletter i toalettet: Se nå hva som skjer En brusetablett er en vanlig husholdningsartikkel som ofte brukes til å rengjøre proteser eller badet. Men visste du at en brusetablett også kan brukes til å friske opp toalettet ditt?
Med dette trikset kan du få de gamle gule putene til å se nye ut: Kun 1 ingrediens kreves Puter endrer farge over tid, fra den helt hvite fargen til gul. Dette skyldes mange forskjellige faktorer, hvorav de vanligste er støvmidd og svette. Det hjelper ikke å bytte trekk, så her kommer et triks som hjelper.