Du kan finne det i rå egg: Hva indikerer den merkelige hvite flekken?

28/04/2024 16:00

Sofie

Mat
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Du har kanskje lagt merke til at det kan være en hvit flekk i egget når du bryter det ut. Men hva betyr det egentlig?

Egg er et av de mest kjente og utbredte produktene i verden. Det er en allsidig mat som kan tilberedes på tusen forskjellige måter. Du kan lage den posjert, stekt, bløtkokt eller hardkokt.

I noen av de nordiske landene er egg en uunnværlig del av frokosten, noe som også er tilfelle for den såkalte engelske frokosten. Skal du bruke den i en oppskrift, må du naturligvis åpne den først.

Når du åpner et egg, må skallet først knuses, hvoretter plommen og eggehviten kommer ut. Men når de faller ned i bollen eller pannen, kan du også se en liten hvit flekk. Du kan vanligvis se den i nærheten av eggeplommen, siden den er mye mørkere enn eggehviten. Men hva er det egentlig?

Denne lille hvite flekken nær eggeplommen har forundret mange opp gjennom årene, men det har aldri blitt funnet noe klart svar på hva det er. Det har derfor bare vært gjetting.

Lenge trodde man det var en blodåre eller navlestrengen fra kyllingen. Det er imidlertid ingen tvil om at disse teoriene er feil, men hva er det egentlig? Navnet på dette stedet som finnes i rå egg er chalaza.

Det er to av dem inne i egget. Det er en på toppen og en på bunnen. De er rett og slett vridd eggehvite som ser ut som strenger og forankrer eggeplommen til øvre og nedre membraner av skallet og forhindrer at eggeplommen knekker før egget åpner seg.

De vil være spesielt synlige i ferske egg, og det er absolutt ingen grunn til å fjerne dem.

Det er ingen grunn til å frykte at det er noe rart. Tvert imot vil calazaen forsvinne og bli en integrert del av eggehviten når du koker egget. I tillegg er dens tilstedeværelse også et friskhetstegn, så det er faktisk bare bra hvis det er tilstede.

Hvis du har vært bekymret for å spise egg der denne flekken er synlig, har du derfor ingen grunn til å være slik i fremtiden. Det er absolutt ingenting å frykte i denne forbindelse.

Læs også:

Kvinne legger sitronene sine i fryseren – så skjer magien som får nordmenn til å gape De færreste vet hvorfor du bør legge sitronene dine i fryseren.
Dette er kroppens fysiske signaler når døden nærmer seg Døden er den naturlige avslutningen på livet. Kroppen kan bare holde ut i en begrenset tid, og kroppens signaler om at tiden er inne, er helt tydelige.