Er pasta sunt? Svaret vil overraske mange

30/08/2024 21:00

Sofie

MAT
Foto: Engin Akyurt / Pexels
Foto: Engin Akyurt / Pexels
Pasta får ofte mye kritikk, men hvordan du spiser det har mye å si.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

For å virkelig dra nytte av de helsemessige fordelene med pasta, er det viktig å spise den på riktig måte. Og i rimelige mengder.

Et sunt kosthold

Mange tenker kanskje på pasta som noe å unngå hvis du vil holde deg i form eller fremme hjertet ditt.

Men ifølge en studie publisert i The BMJ i 2021, kan pasta være et bedre valg enn andre hvite karbohydrater, spesielt for postmenopausale kvinner. 

Studien viste at kvinner som erstattet hvitt brød eller stekte poteter med pasta hadde lavere risiko for hjertesykdom og hjerneslag.

De som spiste pasta tre til fire ganger i uken var bedre beskyttet enn de som spiste det sjeldnere, skriver The Telegraph.

Fullkorn eller hvete?

Det er viktig å skille mellom ulike typer pasta. Ifølge ernæringsterapeut Lucy Miller og ernæringsfysiolog Rhiannon Lambert er fullkornspasta et bedre valg enn hvit pasta.

Når pasta er laget av hele korn, inkludert kli, kimen og frøhvite, beholder den flere næringsstoffer. 

Fullkornspasta inneholder B-vitaminer, jern, magnesium og antioksidanter, som alle er viktige for helsen din.

Hvit pasta har derimot gjennomgått en prosess hvor disse næringsstoffene i stor grad går tapt, noe som gjør den mindre næringsrik.

Det finnes høyprotein- og lavkarbo-varianter av pasta, men Lambert mener at disse ikke er nødvendige for folk flest.

Disse produktene er ofte dyrere og inneholder mindre fiber sammenlignet med fullkornspasta. Ønsker du å øke fiberinntaket er det derfor best å holde seg til fullkorn.

Slik gjør du pastaen nyttig

For å virkelig gjøre pasta til en sunn del av kostholdet ditt, ta inspirasjon fra det italienske middelhavsdietten.

I stedet for å fylle hele tallerkenen med pasta, la den utgjøre en fjerdedel av måltidet, sammen med en fjerdedel protein og resten grønnsaker. 

Denne måten å spise pasta på, sammen med andre næringsrike ingredienser som belgfrukter og olivenolje, er en stor del av hvorfor folk som følger middelhavsdietten ofte har lavere risiko for overvekt og hjertesykdom. 

Konklusjon: Pasta er sunt

Ja, hvis du spiser det riktig og med måte og kombinerer det med annen næringsrik mat.

Italienske matvaner, der pasta er en del av et balansert måltid i stedet for hovedretten. Noe vi alle kan lære av.

Italienere spiser pasta som forrett "primo piatto (red.)" En mindre porsjon som etterfølges av hovedretten. Som kan være kylling, poteter og grønnsaker.