Fleip og fakta: 7 myter om laktoseintoleranse

08/05/2024 05:00

Emma

Mat
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Betyr det at du må si farvel til nybakt franskbrød med ost og syltetøy? Vil alle meieriprodukter ta slutt? Hva betyr det egentlig?

Dette kan være en skuffelse for noen som elsker et godt stykke ost å bli diagnostisert med "melkeintoleranse".

Betyr det at du må si farvel til nybakt franskbrød med ost og syltetøy?

Er det slutt med alle meieriprodukter?

Hva betyr det egentlig?

Personer med laktoseintoleranse trenger ikke å gi opp alle meieriprodukter eller frykte ernæringsmessige mangler.

Gamberorosso avliver syv vanlige myter om laktose:

Kalsiummangel: Å unngå melk betyr ikke nødvendigvis kalsiummangel. Kalsium finnes også i andre matvarer som cruciferous og broadleaf grønnsaker, sesam, mandler, soya og dets derivater, samt i laks.

Forbud mot å spise ost: Det er flere oster som er naturlig laktosefrie. Dette skyldes produksjonsprosessen, inkludert modning, noe som kan redusere laktoseinnholdet betydelig, noen ganger til under 0,01%. 

Ifølge det italienske helsedepartementet kan meieriprodukter bare beskrives som "laktosefrie" hvis de inneholder mindre enn 0,1 gram laktose per 100 gram. Eksempler på slike oster inkluderer Asiago Dop, Gorgonzola, Parmigiano Reggiano, Pecorino Romano og Emmentaler.

Geitemelk inneholder ikke laktose: Dette er en vanlig misforståelse. Geitemelk inneholder faktisk laktose i en mengde som tilsvarer kumelk, rundt 4,2/4,3 gram laktose per 100 gram, sammenlignet med 5 gram for kumelk.

Buffalo mozzarella er laktosefri: Dette er ikke helt riktig. Selv om DOP-sertifisert bøffelmozzarella fra Campania har et svært lavt laktoseinnhold, er den ikke helt laktosefri, med et innhold på rundt 0,4% per 100 gram ferdig produkt.

"Jeg er veldig intolerant": For å avgjøre om du har laktoseintoleranse, anbefales en pustetest, hvor gasser måles i utåndingsluften før og etter inntak av laktose. Testen kan ikke bestemme graden av intoleranse, men vil indikere om laktose ikke fordøyes riktig.

Laktosefrie produkter er "lettere": Laktosefrie produkter er ikke nødvendigvis sunnere med mindre du er laktoseintolerant. Prosessen som gjør melk laktosefri bryter laktose ned i enklere sukkerarter, som er lettere å fordøye for personer uten laktaseenzymet.

Forbigående intoleranse: Dette er bare delvis sant. Laktaseproduksjonen kan bli midlertidig redusert etter sykdom eller kirurgi, men for de fleste kommer ikke laktaseproduksjonen tilbake. Men med et balansert kosthold og laktasetilskudd kan mange håndtere sin intoleranse effektivt.

Disse fakta belyser behovet for en klar forståelse av laktose og hvordan det påvirker kostholdet og helsen vår.

Læs også:

Ekspert avslører: Så ofte bør du faktisk dusje Alle har forskjellig syn på hvor ofte man skal dusje. Nå svarer en lege på hvor ofte du faktisk bør dusje
Far fikk sitt livs sjokk: Så baby i vaskemaskinen Det var et sjokk av de sjeldne som en far nylig opplevde da han kom hjem og sjekket den kjørende vaskemaskinen. Han hadde ikke forventet å stirre inn i et par øyne.