French Toast-dag: Den perfekte frokost

28/11/2024 16:30

Hanne

MAT
foto: PFMphotostock / Shutterstock
foto: PFMphotostock / Shutterstock
Ingen grunn til å lure på hva du skal lage til frokost 28. november – det er den nasjonale dagen for French Toast.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Du vet – den tykke, søte, salte retten som har blitt en del av den amerikanske frokosttradisjonen. Bare å skrive om det får oss til å tenke på å ta en sen frokost. Det er derfor vi er så begeistret for den nasjonale dagen for French Toast.

Historien bak French Toast-dagen
Her er det første du bør vite: Franskmennene kaller ikke denne retten French toast. Den heter "pain perdu" eller "tapt brød", fordi du bokstavelig talt kan bruke gammelt brød til å lage den. (De fleste amerikanere vil imidlertid kanskje finne det uappetittlig.)

French toast oppstod av ønsket om å ikke kaste mat. Det er også en stor tabbe å kaste brød i Frankrike, da det har en religiøs betydning.

De fleste eksperter er enige om at French toast stammer fra det gamle Roma. En lignende oppskrift finnes i Apicius’ kokebok fra 400-tallet f.Kr. Romerne dyppet brødskiver i melk (og noen ganger egg) før de stekte dem, og kalte det "Pan Dulcis."

På 1400-tallet finner vi en lignende oppskrift ved hoffet til Henrik V, der "det tapte brødet" fikk mange tilhengere. Likevel var det først på midten av 1600-tallet at begrepet "French Toast" dukket opp i England. Mat-historikere tror at "French" ikke refererer til Frankrike, men til verbet "to French", som betyr "å skjære" på gammelirsk.

Så "French toast" er faktisk "skåret toast."
Irske immigranter som reiste til USA og Canada kan ha tatt med seg uttrykket. Frasen "French toast" dukket først opp i The Encyclopedia of American Food and Drink i 1871. Likevel ble lignende oppskrifter også kalt "Egge-toast," "Spansk toast," og til og med "Tysk toast."

En annen mindre eksotisk teori er at French toast fikk navnet "French" fordi det gjorde at kokker kunne øke prisen.

"Tradisjonelt i USA beundrer vi fransk mat, som vi anser som raffinert og gastronomisk," sier Stephen Block, sjefredaktør i Kitchen Project.

"Og det er sannsynligvis grunnen til at retten fikk dette navnet. Det er bare markedsføring. 'Tapt brød' ville aldri fungert. Og siden retten var vellykket og oppskriften enkel, spredte navnet seg."

Helt til sist får du en god oppskrift på French Toast - ikke si det til noen.....

Ingredienser:

⅔ kopp melk

2 store egg

1 ts vaniljeekstrakt (valgfritt)

¼ ts malt kanel (valgfritt)

Salt etter smak

6 tykke skiver brød

1 ss usaltet smør, eller mer etter behov

Slik gjør du:

  • Bland alt unntatt brød og smør i en dyp tallerken med passe stor bunn.

  • Dypp skivene i blandingen på begge sider - sørg for at de har sugd til seg nok væske.

  • Smelt smøret i en stekepanne og gå igan - noen minutter på hver side.

  • Serveres varm, og med bær, sirup, sjokoladesaus etc.

Sulten på mer? Sjekk ut vår MAT-SEKSJON!