Fristende krydret eple-frangipane-terte – klar på kun én time!

25/11/2024 12:00

Sofie

MAT
Sjangerfoto: Shutterstock
Sjangerfoto: Shutterstock
Oppskriften kommer fra Maldon Salt og er perfekt å putte i med vaniljeis, vaniljesaus eller dobbelkrem.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Det er ingenting bedre enn en søt dessert å nyte etter et hovedmåltid, og denne krydrede eplefrangipaneterten vil passe perfekt.

Oppskriften kommer fra Maldon Salt og serverer åtte personer, perfekt for å dele på en familiesammenkomst.

Denne matretten tar bare 35 minutter å tilberede pluss avkjølingstid og en time å tilberede.

Til tross for at det er noen få ingredienser som trengs og flere trinn å følge, vil terten være verdt det når bakerne får det ferdige produktet.

Den krydrede eplelukten er nok til å få alle til å føle seg sultne og en fin måte å få noen i godt humør på.

Slik lager du krydret eplefrangipane-terte:
Ingredienser:
Til bakverket:
  • 160 g vanlig mel

  • 50 g melis

  • 120 g usaltet smør, kaldt og i terninger

  • En eggeplomme

  • En ss kaldt vann (mer om nødvendig)

For frangipane:
  • 130 g usaltet smør, romtemp

  • 150 g melis

  • En klype havsalt

  • To egg, pluss en eggeplomme

  • To ts vaniljeekstrakt

  • En ts malt kanel

  • ½ ts malt muskatnøtt

  • 150 g malte mandler

  • 45 g vanlig mel

  • To store epler, uten kjerne og i tynne skiver med skall på

  • Melis, til servering

Slik gjør du:
  • Begynn først med å lage deigen. Tilsett vanlig mel og melis i en foodprosessor. Tilsett så det kalde smøret i terninger og puls til det minner om fine brødsmuler.

  • Tilsett deretter eggeplommen og kaldt vann. Puls igjen til deigen begynner å samle seg. Hvis det ser litt tørt ut, tilsett en skvett mer vann.

  • Ta deigen sammen med hendene og legg den ut av kjøkkenmaskinen. Elt veldig forsiktig og pakk deretter inn i husholdningsfilm i en flat skiveform og sett i kjøleskapet til avkjøling i 30 minutter.

  • Etter 30 minutter tar du deigen ut av kjøleskapet og kjevler den ut på en lett melet arbeidsflate. Rull en stor sirkel rundt 2 cm i tykkelse og bruk kjevlen til å løfte deigen og dra over en 23 cm riflet terteform.

  • Press forsiktig inn hjørnene og opp på sidene, og la det være noe overheng øverst. Bruk en gaffel til å prikke lett bunnen av terten. Sett deretter dette tilbake i kjøleskapet i ytterligere 30 minutter.

  • Forvarm ovnen til 180 grader. Etter 30 minutter tar du den avkjølte konditorformen ut av kjøleskapet. Rull opp litt bakepapir og kle deigen med dette og noen bakebønner. Sett inn i den forvarmede ovnen for blindbaking.

  • Stek det i 15 minutter, fjern deretter bønnene og papiret og sett tilbake i ovnen i ytterligere fem minutter til bakverket føles krittaktig og lett gyllent i fargen.

  • Ta ut av ovnen og la avkjøles litt. Mens deigen er blindsteking lager du frangipanen. Bruk en elektrisk håndvisp til å ha det mykede smøret, sukkeret og en klype havsalt i en stor bolle og visp sammen i to til tre minutter til det er blekt og luftig.

  • Tilsett deretter eggene, eggeplommene og vaniljen og visp igjen. Tilsett til slutt kanel, muskat, malte mandler og mel og visp til det er blandet. Når konditorformen er litt avkjølt, tar du en liten, tagget kniv og skjærer forsiktig av overflødig deig slik at du får en fin jevn linje rundt toppen.

  • Støv av eventuelle bakverksrester. Hell frangipanefyllet i konditorformen og jevn ut med en palettkniv. Legg så epleskivene på toppen og trykk lett inn i fyllet.

  • Sett terten tilbake i ovnen i ca. 40–45 minutter til eplene er gylne og frangipanen er oppblåst og gyllenbrun også.

  • Ta den ut av ovnen og la den avkjøles før du drysser med melis og serverer og sett tilbake i ovnen i ytterligere fem minutter til bakverket føles krittaktig og lett gyllent i fargen.

  • Ta den ut av ovnen og la den avkjøles litt Mens deigen blindsteker, lager du frangipanen. Bruk en elektrisk håndvisp til å ha det mykede smøret, sukkeret og en klype havsalt i en stor bolle og visp sammen i to til tre minutter til det er blekt og luftig.

  • Tilsett deretter eggene, eggeplommene og vaniljen og visp igjen. Tilsett til slutt kanel, muskat, malte mandler og mel og visp til det er blandet. Når konditorformen er litt avkjølt, tar du en liten, tagget kniv og skjærer forsiktig av overflødig deig slik at du får en fin jevn linje rundt toppen.

  • Støv av eventuelle bakverksrester. Hell frangipanefyllet i konditorformen og jevn ut med en palettkniv. Legg så epleskivene på toppen og trykk lett inn i fyllet.

  • Sett terten tilbake i ovnen i rundt 40 til 45 minutter til eplene er gylne og frangipanen er oppblåst og gyllenbrun også. Ta ut av ovnen og la avkjøle før du drysser med melis og serverer.

Sulten på mer? Sjekk ut vår MAT-SEKSJON!