Gresk klassiker som er verdt jobben

28/01/2025 12:00

Hanne

MAT
foto: Synøve Dreyer / Matprat
foto: Synøve Dreyer / Matprat
Selv om det krever litt tid å lage denne smakfulle ovnsretten, er resultatet vel verdt innsatsen!

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Moussaka er en klassisk rett med røtter i Midtøsten, men den er spesielt kjent fra Tyrkia og Hellas. Den lages med lammekjøttdeig, tomater og aubergine som hovedingredienser.

Moussaka er en tradisjonell ovnsrett som kombinerer rike smaker og lagvis perfeksjon.

Ingredienser (4 porsjoner):

Kjøttsaus:

  • 2 stk. løk

  • 2 båter hvitløk

  • 1 bunt bladpersille

  • 2 ss nøytral olje til steking

  • 400 g kjøttdeig av lam

  • 1 boks hermetiske tomater

  • 2 dl vann

  • 1 ts frisk basilikum

  • 0,5 ts malt kanel

  • 1 ts salt

  • 0,5 ts pepper

Auberginer:

  • 3 stk. aubergine

  • 2 ts salt

  • 1 ss nøytral olje til steking

Hvit saus:

  • 2 ss smør

  • 3 ss hvetemel

  • 4 dl melk

  • 0,5 ts salt

  • 0,25 ts malt hvit pepper

  • 2 stk. egg

Til gratinering:

  • 2 dl revet hvitost

Fremgangsmåte:

1. Start med kjøttsausen. Finhakk løk, hvitløk og persille. Fres det i pannen med olje i noen minutter, og ta det ut av pannen.

2. Stek lammekjøttdeig. La den bli pent brun.

3. Ha den freste løkblandingen tilbake i pannen sammen med hermetiske tomater, vann, basilikum og kanel. Smak til med salt og pepper. La kjøttsausen småputre i 35-40 minutter mens du forbereder auberginer og hvit saus.

4. Skjær auberginer i 1/2 cm tykke skiver. Legg skivene utover på et brett, dryss over salt og la dem ligge i minst 15 minutter. Skyll dem godt i kaldt vann og tørk med kjøkkenpapir.

5. Pensle aubergineskivene med olje, og brun dem godt på begge sider i en varm grillpanne eller stekepanne. Legg til side.

6. Smelt smør i en varm kjele og rør inn mel. Spe med melk til sausen blir passe tykk. Smak til med salt og pepper.

7. La sausen slå av seg litt varme, og rør inn egg.

8. Legg auberginer, kjøttsaus og hvit saus lagvis i en smurt, ildfast form. Strø ost på toppen. Stek på 200 °C i ca. 30 minutter.

Tips: er auberginene veldig store, så holder det med 2 stk.

Oppskriften er hentet fra Matprat.no.

Sulten på mer? Sjekk ut vår MAT-SEKSJON!

Læs også:

Professor advarer: Derfor må du ikke varme opp pasta igjen Du kaster mindre mat og sparer penger hvis du varmer opp gårsdagens middag, men ifølge en norsk professor i matsikkerhet kan det være farlig.
I Tyskland lager man potetmos på denne måten: Det smaker bedre enn vår Hvis det er noe tyskerne er gode til, så er det å lage potetmos.