Det ser lekkert ut, og lukter godt – og det har blitt en snakkis i grillmiljøer de siste årene. "Beer can chicken", eller ølbokskylling, går ut på å plassere en hel kylling over en åpen ølboks og grille den stående. Mange mener at dette gir en ekstra saftig fugl, fordi væsken i boksen skal fordampe og smaksette kyllingen innenfra.
Metoden har fått stor oppmerksomhet på TikTok og YouTube, og er anbefalt av flere grillentusiaster og kokker. Men nå advarer både danske og norske myndigheter mot denne tilsynelatende uskyldige grillteknikken.
kke lag mat på emballasje – farlig kjemi kan lekke ut
Ifølge danskenes versjon av Mattilsynet, Fødevarestyrelsen, kan ølbokser avgi uønsket kjemi når de varmes opp på grillen.
Nå går de aktivt ut og advarer grillentusiaster om å bruke ølboksen i matlagingen på grillen.
Boksen er dekket med lakk og trykkfarge som ikke er beregnet for høye temperaturer eller kontakt med mat. Når boksen varmes opp, kan kjemiske stoffer fra yttermaterialet – som tidligere blant annet kunne inneholde bisfenol A (BPA) – overføres til maten.
Bisfenol A har lenge vært brukt i matemballasje for å hindre rust og gjennomtæring, men er mistenkt for å være hormonforstyrrende. Stoffet er nå i ferd med å fases helt ut i EU, og det er nylig vedtatt forbud mot BPA og lignende bisfenoler i matkontaktmaterialer, inkludert hermetikk og ølbokser.
Men selv om bruken er på vei ut, finnes det fortsatt bokser med rester av slike kjemikalier – og det er uansett ikke trygt å bruke emballasje på denne måten, advarer både danske og norske matmyndigheter.
Aluminiumsfolie og andre grillvaner du bør tenke over
Ølbokskylling er ikke det eneste grilltrikset som kan gi uønsket kjemi i maten.
Aluminiumsfolie, som mange bruker direkte på grillen, kan også være problematisk – spesielt sammen med sure ingredienser som sitron, tomat eller vin. Da kan aluminium overføres til maten.
I tillegg bør du unngå at fett drypper direkte på kull eller flammer. Dette kan danne PAH-stoffer, en gruppe kreftfremkallende stoffer som kan sette seg i maten via røyken. Bruk derfor alltid dryppbrett under fettholdige råvarer, og rengjør grillen regelmessig.
Dette kan du gjøre i stedet
Vil du ha en saftig og vellykket kylling på grillen, finnes det trygge alternativer.
Du kan bruke en spesialdesignet grillholder eller metallform som tåler høye temperaturer og er godkjent for matlaging. Noen av disse kan også fylles med væske som øl, buljong eller urter, slik at du får damp-effekten – men uten helserisiko.
Alternativt kan du grille kyllingen liggende på indirekte varme med lokk. Pensler du med olje og kryddersmør underveis, får du både smak og saftighet – helt uten metallbokser og potensielt skadelig kjemi.
Ølbokskylling kan virke som en morsom grillidé, men det er en dårlig løsning sett med helsemessige øyne. Ølbokser er ikke laget for matlaging, og varmebehandling kan frigjøre stoffer du ikke vil ha i maten.