Bypåske er for mange en etterlengtet pause midt i våren. Helt perfekt for rolige frokoster med hjemmebakt langtidshevet grytebrød.
"Mange bruker bypåsken til å lande litt. Flere har tid til å lage ordentlig mat, dekke bordet og prøve en oppskrift man har lagret for lenge siden. Og da passer langtidsheving og surdeig perfekt", sier Torunn Nordbø, ernæringsfysiolog og daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn.
Sakte bakst, mye smak
Langtidsheving krever lite innsats, men gir mye smak – og er ideell for late dager i byen. Deigen røres sammen på et par minutter, og hever mens du er på kafé, går en tur eller jobber litt i hagen.
"Det er noe eget med å komme hjem til en ferdighevet deig og sette et grytebrød i ovnen. Det dufter godt, smaker fantastisk og gir en følelse av mestring", sier Nordbø.
Flere vil ha grovt, sunt og norskprodusert
Ifølge Brødvaneundersøkelsen 2025 ønsker stadig flere å spise grovere brød, laget med norske råvarer. Hele 88 prosent mener grove brød og kornprodukter er viktig for et sunt kosthold, og 77 prosent mener det hører med i et bærekraftig kosthold.
"Når du baker selv, har du full kontroll på ingrediensene. Mange velger sammalt mel, havre eller bygg, og får med det både god smak, mer fiber og en større metthetsfølelse. Det er mat som varer, både på tallerkenen og i kroppen", sier Nordbø.
Du kan få oppskrift på verdens beste langtidshevede grytebrød nedenunder.

Foto: Matprat
Eltefritt grytebrød med frø
Grytebrød, eltefritt brød eller no-knead-bread om du vil, er en brødbakingsteknikk som gir et luftig, saftig og perfekt brød med sprø skorpe. Denne oppskriften er en litt grovere variant med masse deilige frø. Oppskriften gir 1 brød.
Ingredienser
1 porsjoner
400 g hvetemel
100 g fin sammalt hvete eller sammalt rug
6 ss lettkokte havregryn
4 ss solsikkekjerner
2 ss sesamfrø
2 ss linfrø
2 ss valmuefrø
2 ss chiafrø
1 ts salt
0,5 ts tørrgjær
5 dl kaldt vann
Slik gjør du
1. Bruk en sleiv og bland det tørre sammen i en bolle. Hell i kaldt vann og rør deigen raskt sammen. Deigen skal være fast, men fortsatt litt klissete. Dekk bakebollen med lokk eller plastfolie, og hev deigen i romtemperatur i 12-18 timer.
2. Dryss godt med mel på et ark bakepapir, og hvelv deigen over på arket. Deigen er litt klissete. Bruk en slikkepott eller litt mel på fingrene og brett sammen deigen fra kanten og inn mot midten. Gjenta bretteprosessen et par ganger til brødet begynner å holde formen.
3. Strø eventuelt på litt mer mel dersom deigen klistrer seg fast til papiret.
4. Snu deigen og legg den med brettesiden ned på bakepapirarket. Sørg for å ha godt med mel på arket slik at brødet ikke setter seg fast under etterhevingen. Snu bakebollen over deigen, og la brødet etterheve i 1 ½ time.
5. Sett en støpejernsgryte med lokk inn i stekeovnen og skru ovnen på 250 °C når det er igjen en halv time av hevetiden, slik atgryten blir god og varm.
Oppskriften passer fint til en gryte på 24 cm i diameter. Gryten du bruker bør tåle 250 °C og ha lokk.
6. Ta den varme formen ut av stekeovnen når deigen er ferdig hevet. Strø litt mel i bunnen av gryten. Løft opp deigen ved hjelp av bakepapiret og hvelv den over i gryta. Dryss eventuelt litt frø på toppen. Ha på lokk og sett gryten tilbake i stekeovnen. Stek brødet i 30 minutter.
7. Ta av lokket på gryten, skru stekeovnen på 200 °C, og stek videre i 10 - 15 minutter til brødet har fått en fin gyllen farge og en sprø stekeskorpe. Vend brødet ut av gryten og avkjøl på rist.
Bruk de frøene du syns er best. Det bør være ca. 150 g frø tilsammen.
Oppskriften er hentet fra Matprat.no.
Sulten på mer? Sjekk ut vår MAT-SEKSJON!