Hold epler sprø og "friske i flere måneder" med matlagringsekspertens enkle triks

23/09/2024 10:00

Sofie

MAT
Foto: Pexels
Epler er en populær frukt, kjent for sin sprø tekstur. Men når de oppbevares feil, kan de ende opp med å bli myke og uappetitlige på bare noen få dager.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Epler er ofte sprø og saftige når de først kjøpes, men de kan være vanskelige å lagre, ifølge Paul Jackson fra NRC Business Waste.

Matlagringseksperten har delt hvordan du holder epler "friske i flere måneder" uten å måtte oppbevare dem i kjøleskapet, hermetisere dem eller dehydrere dem.

I følge eksperten er "nøkkelen" til å opprettholde sin "sprødhet" alt i å velge det perfekte eplet.

Paul forklarte: «Eplet må være perfekt, noe som betyr ingen blåmerker, ingen kutt og ingen insektskader. I tillegg bør stilken forbli intakt, da en ødelagt eller manglende stilk kan føre til raskere ødeleggelse.

"Nyplukkede epler fra en frukthage er ideelle siden butikkkjøpte epler kan ha blitt sprayet med kjemikalier som kan påvirke modningsprosessen."

For å holde frukten i god stand, pakk dem i et tørt, luftet materiale som inkluderer sagflis, korn, varmetørket sand eller til og med avispapir.

Disse materialene sies å absorbere overflødig fuktighet som kan føre til råte, samtidig som de gir et pustende miljø for eplene.

Eksperten sa: «Oppbevar de pakkede eplene på et kjølig, tørt sted som et spiskammer eller en kjeller. Det er viktig å holde dem unna poteter, siden poteter produserer en gass kalt etylen som akselererer modningsprosessen i epler, og får dem til å ødelegges raskere.

"Et kjølig miljø vil bremse eplenes naturlige modningsprosess og aldringsprosesser, og forlenge holdbarheten deres."

For å beskytte dem enda mer mot ødeleggelse, pakk dem inn enkeltvis i avispapir for å forhindre at ett dårlig eple påvirker de andre.

I følge proffen sikrer isolering av hvert eple at de andre forblir upåvirket, noe som kan øke friskheten deres betydelig.

Paul fortsatte: «Husk at denne oppbevaringsmetoden fungerer best med epler som er nyplukket i stedet for de som har vært lagret en stund.

"Butikk-kjøpte epler kan allerede ha blitt behandlet med kjemikalier eller blitt utsatt for forhold som påvirker deres modning, så bruk av ferske epler fra en frukthage eller bondemarked vil gi de beste resultatene."

På samme måte vil poteter også holdes i flere måneder hvis de lagres under lignende forhold, på et kjølig, tørt sted.

Oppbevar dem i en nettpose eller flettet kurv eller i en papirpose. Sørg for å unngå lufttette beholdere for enhver pris.

Eksponering for lys eller fuktighet kan føre til råtne i huden, samt spire og grønne flekker.

Pass på å ikke spise poteter som har blitt grønne da dette kan være skadelig hvis det spises i store mengder.