Hva skal man spise til frokost i stedet for brød? Her er en sunn frokost uten brød anbefalt av en kostholdsekspert

25/05/2024 12:00

Sofie

Mat
Foto: Shutterstock
Frokost trenger ikke inkludere brød og kan fortsatt være næringsrik. Hva kan du spise til frokost i stedet for brød? Her er noen forslag til en sunn frokost uten brød fra kostholdsekspert Dr. Michał Wrzosk.

Hvis du gjorde en undersøkelse på gaten og spurte folk hva en ideel frokost består av, ville de fleste uten å nøle nevnt brød.

Det har blitt en vane å forbinde frokost med brød eller kanskje eggerøre og pølser – selvfølgelig med en brødskive som tilbehør.

Det er faktisk ikke overraskende. Et frokostmåltid med brød er raskt og enkelt, og om morgenen har du vanligvis ikke tid til å bruke lang tid på kjøkkenet.

Det er her brød spiller en stor ernæringsmessig rolle siden det er en kilde til komplekse karbohydrater og stivelse.

Hvorfor er det så viktig? Stivelse består av glukosemolekyler koblet sammen, og glukose er den primære energikilden for menneskekroppen. At glukose er bundet i lange kjeder i stivelsen er en fordel fordi det gjør at energien frigjøres gradvis.

Rent praktisk betyr dette at stivelse er en svært ettertraktet ingrediens i måltider. Det gir oss energi – ikke plutselig, men gradvis, noe som gjør at metthetsfølelsen varer lenger.

Med andre ord: En god frokost skal alltid inneholde en kilde til komplekse karbohydrater, som gir energi til en god start på dagen.

Liker du ikke brød og leter etter inspirasjon til en frokost uten? Her er brødfrie frokostideer som fortsatt gir deg viktige sunne komplekse karbohydrater.

Havregrøt

Liker du søte måltider? I vår liste over frokoster uten brød kunne vi ikke unngå å nevne den klassiske havregrøten – og ikke bare den, for det er mange flere alternativer med havre som hovedingrediens.

La oss starte med å si at havre er en god erstatning for brød fordi den er en utmerket kilde til komplekse karbohydrater. Fordelen er mangfoldet - i tillegg til den klassiske havregryn, kan du også finne hirse, bokhvete, rug, bygg, hvete eller risflak på markedet.

Hvilke flak bør du velge? Det avhenger av dine smakspreferanser. Selv om individuelle flak varierer i næringsinnhold, vil du generelt finne ganske store mengder fiber, B-vitaminer, jern og magnesium i dem.

Hvordan tilbereder du dem til frokost? Pass på at et slikt måltid inneholder en proteinkilde – det kan være melk, soyamelk eller naturell yoghurt. Dette sikrer at et frokostmåltid basert på frokostblandinger fyller deg lenger.

Legg til favoritttilbehøret ditt, f.eks. sjokolade, banan og peanøttsmør, og nyt en deilig havregrøt. Legg til dine favoritter og lag en deilig, mettende frokost rik på komplekse karbohydrater.

Omelett eller tortillas

Egg er også et vanlig valg. Egg inneholder ikke stivelse, så det er verdt å tilsette noe som gjør det. Oftest er det brød, men det finnes også andre alternativer! Hvilke? For det første kan mel være en kilde til stivelse.

Hvordan kombinerer du mel og egg? For eksempel i form av en omelett, som fungerer godt til frokost. Eller i form av eggemuffins, hvor du kan legge til favorittgrønnsakene dine eller biter av geitost. Både muffins og omeletter kan tilberedes uten tilsetning av mel, men å tilsette det er ernæringsmessig gunstig.

En original idé for frokost uten brød, men med egg, kan også være en spansk tortilla, hvor kilden til komplekse karbohydrater er poteter. En tortilla de patatas kan serveres med løk, hvitløk og paprika eller oliven.