Ikke rødt kjøtt: Denne typen kjøtt er det mest usunne

04/06/2024 17:00

Emma

Mat
Foto: Janine Passos / Shutterstock.com
Foto: Janine Passos / Shutterstock.com
Det er verdt å ta hensyn til hvor mye du forbruker.

Å begrense kjøttforbruket er et råd mange har fått i forbindelse med vektnedgang eller helseutfordringer, men ikke alt kjøtt påvirker kroppen på samme måte.

Ny forskning peker på en type kjøtt som er spesielt helseskadelig når det konsumeres for mye.

Det handler om bearbeidet kjøtt, som har vist seg å være mer skadelig enn rødt kjøtt.

Det skriver det franske medie Linternaute.

Bearbeidet kjøtt er inkludert i mange vanlige matvarer som pølser, skinke, salami og nuggets.

Det er en integrert del av kostholdet i mange vestlige land og spiller en viktig rolle i hurtigmatindustrien.

I Frankrike bruker 94% av befolkningen det minst en gang i uken, ofte i form av kjøttpålegg. Forbruket er spesielt høyt blant unge mennesker, med mange 18-24-åringer som spiser det i bearbeidede retter.

Legene advarer nå om helserisikoen ved selv moderat forbruk av denne typen kjøtt.

Årsaken ligger i behandlingsprosessen

Årsaken til at bearbeidet kjøtt er så usunt ligger i behandlingsprosessen og sammensetningen.

Det er ofte lastet med tilsetningsstoffer og kjemikalier som kan bidra til utvikling av kroniske sykdommer. Verdens helseorganisasjon (WHO) har påpekt at kroniske sykdommer er ansvarlige for 74% av dødsfallene globalt.

US Department of Agriculture forklarer hvordan bearbeidet kjøtt er laget. For eksempel lages pølser ved å presse kjøtt og bein gjennom en sil under høyt trykk for å skille kjøttet fra beinene. Dette kjøttet blir deretter tilsatt fett og konserveringsmidler og gjennomgår koking, tørking eller røyking for å forlenge holdbarheten.

Et stort problem med denne prosessen er tilstedeværelsen av nitrittsalt, som er kreftfremkallende. I tillegg dannes kreftfremkallende stoffer i kjøttet når det røykes og saltes.

Du kan lese mye mer om dette på Cancer.dk

Derfor er det verdt å begrense inntaket så mye som mulig.