Kan blomkål spises når den har svarte prikker? Her er svaret

28/05/2024 19:00

Emma

Mat
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Blomkålene kan fort få svarte prikker.

Blomkål er en allsidig grønnsak som kan tilberedes på utallige måter, fra stekt og kokt til rå i salater.

De siste årene har det også blitt ekstremt populært å lage blomkålris, som kan tjene som erstatning for ris.

Noen ganger kan du imidlertid oppdage at svarte prikker og gulaktige flekker vises på blomkålen.

Dette har skapt grunnlag for å lure på om blomkålen fortsatt er spiselig.

Svarte prikker og misfarging på blomkål er forårsaket av oksidasjon, en naturlig prosess som oppstår når grønnsaken utsettes for luft og lys.

Det skriver Huffington post.

Ifølge kokk og kostholdsekspert Norah Clark ligner denne prosessen på hvordan et skivet eple blir brunt over tid. Oksidasjon indikerer at blomkålen begynner å eldes, men dette betyr ikke nødvendigvis at grønnsaken er uspiselig.

Frisk blomkål har en lys farge, en frisk aroma, og bukettene er faste og sprø. Hvis det bare er noen få svarte flekker på blomkålen, kan disse enkelt kuttes bort og resten av grønnsaken kan fortsatt tilberedes og nytes. Oksidasjonsprosessen skaper ikke skadelige forbindelser, så det er trygt å spise etter å ha fjernet de misfargede delene.

Gulaktige flekker er en annen sak

I kontrast, hvis blomkålen har store områder med svarte og gulaktige flekker, er myk eller slimete og lukter dårlig, er det et tegn på ødeleggelse. I slike tilfeller bør grønnsaken kastes, da det ikke lenger er trygt å spise.

For å forhindre oksidasjon og forlenge blomkålens friskhet, bør den oppbevares riktig. Oppbevar blomkålen i en lufttett beholder i kjøleskapet for å minimere eksponering for luft og lys. Vask det bare umiddelbart før bruk, da ekstra fuktighet kan øke oksidasjonsprosessen.