Koker du brokkoli? 10 feil som ødelegger fordelene med mat

30/04/2024 16:00

Sofie

Mat
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Vi undervurderer ofte den beste måten å utnytte vitamininnholdet i maten på. Nettstedet Helse har samlet feilene som hindrer deg i å få mest mulig ut av måltidene dine.

1. Kok asparges i vann

Å koke dem i vann kan fjerne all vitamin C. Så velg å grille dem. Det er viktig at de er sprø og møre når du serverer dem. Det betyr selvsagt at de ikke skal være svampete og myke.

2. Kast myse fra yoghurt

Mysen som ofte finnes i yoghurt inneholder protein og vitamin B12, samt mineraler som kalsium og fosfor. Kast den derfor ikke. Drikk det i stedet.

3. Melk i svart te

Unngå å ha melk i svart te. Dette gjør det vanskeligere for kroppen din å absorbere mineralene i teen.

4. Kok opp brokkolien

Hvis du ønsker å utnytte brokkoliens fulle potensial, er den beste tilberedningsmetoden damping. Unngå å koke og steke dem i ovnen.

5. Kutt jordbær

For å bevare alle fordelene med jordbær bør du unngå å kutte dem. Noen næringsstoffer, spesielt vitamin C, er følsomme for lys og oksygen. Når du kutter jordbær skader du næringsstoffene og vitaminene.

6. Spis hele linfrø

Kroppen din kan ikke absorbere omega-3 og fiber fra linfrø hvis de bare legges til en fruktjuice. Kvern dem i kaffekvernen eller krydderkvernen.

7. Spis fersk tomat

En frisk tomat tilfører farge og smak til enhver salat, men hvis du ønsker å absorbere lykopen (stoffet som bidrar til å bekjempe hjertesykdom), er det best å bruke tomat i varme retter. Det er bare ved høyere temperaturer at dette stoffet blir fullstendig absorbert av kroppen.

8. Feil tilberedt grillet kjøtt

Grilling av kjøtt rett over flammer eller glør kan øke risikoen for mage- og tarmkreft. Velg lett grillet kjøtt fremfor stekt. Bruk et termometer for å sikre at kjøttet er ferdig, og ikke døm det etter fargen. Dette kan føre til at det tar fyr.

9. Bløter ikke bønner

Hele korn med ytre lag som sorghum, full hvete, bønner eller spelt bør bløtlegges over natten for å frigjøre fytater (som lagrer fosfor). Ellers vil du ikke utnytte dette mineralet fullt ut.

10. Ikke kutt hvitløk

I motsetning til vitamin C, har enzymer i hvitløk nytte av eksponering for luft. Kutt derfor hvitløken i små biter og la den stå i luften i 10 minutter.

Læs også:

Han legger oppvasktabletter i toalettet: Se nå hva som skjer En brusetablett er en vanlig husholdningsartikkel som ofte brukes til å rengjøre proteser eller badet. Men visste du at en brusetablett også kan brukes til å friske opp toalettet ditt?
Med dette trikset kan du få de gamle gule putene til å se nye ut: Kun 1 ingrediens kreves Puter endrer farge over tid, fra den helt hvite fargen til gul. Dette skyldes mange forskjellige faktorer, hvorav de vanligste er støvmidd og svette. Det hjelper ikke å bytte trekk, så her kommer et triks som hjelper.