Krydret juleis: ikke helt ferdig med julen!

29/01/2025 12:00

Hanne

MAT
foto: Mari Svenningsen / Matprat
foto: Mari Svenningsen / Matprat
Perfekt for den som vil forlenge julesmakene.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Hjemmelaget is med spennende smaker, frukt og nøtter er en fantastisk dessert som kan lages i god tid før jul.

Den er perfekt til høytiden og kan serveres med frisk frukt og bær, eller toppes med en varm eller kald bærsaus for en ekstra smakfull opplevelse.

Ingredienser:

  • 50 g grovhakket pistasjnøtter

  • 50 g grovhakket mandler

  • 50 g tørket aprikos i biter

  • 50 g sukker

  • 1 dl vann

  • 25 g rosiner

  • 50 g tørkede tranebær

  • 4 stk. eggeplomme

  • 4 ss brunt sukker

  • 4 dl kremfløte

  • 2 ts vaniljesukker

  • 3 cl brandy eller cognac

  • 0,25 stk. appelsin saft og skall

  • 0,25 stk. sitron saft og skall

  • 0,25 ts krydderblanding (se under)

  • ca. 50 g friske bær til servering

Krydderblanding:

  • 0,5 ts malt allehånde

  • 0,5 ts malt kanel

  • 0,5 ts malt muskat

  • 0,5 ts muskatblomme

  • 0,5 ts malt nellik

  • 0,5 ts malt koriander

  • 0,5 ts malt ingefær

Fremgangsmåte:

1. Bland sammen krydder til krydderblanding.

2. Rist pistasjenøtter og mandler på middels varme i en tørr stekepanne. Avkjøl.

3. Kutt aprikos i biter. Kok sukkerlake av sukker og vann. Hell det over aprikoser, rosiner og tørkede tranebær i en skål. La stå og svelle i ca. 10 minutter. Hell av sukkerlaken og avkjøl helt.

4. Pisk eggeplommer og sukker til eggedosis.

5. Stivpisk kremfløte og vaniljesukker og vend kremen lett inn i eggedosisen.

6. Bland inn bløtlagt frukt og bær, nøtter, brandy, appelsin, sitron og krydder.

7. Hell blandingen i en passende form. Bruk en palett og gjør overflaten glatt, og legg et stykke bakepapir på toppen. Frys i minst 4 timer.

8. Anrett isen med friske bær.

Oppskriften er hentet fra Matprat.no.

Sulten på mer? Sjekk ut vår MAT-SEKSJON!

Læs også:

Professor advarer: Derfor må du ikke varme opp pasta igjen Du kaster mindre mat og sparer penger hvis du varmer opp gårsdagens middag, men ifølge en norsk professor i matsikkerhet kan det være farlig.
I Tyskland lager man potetmos på denne måten: Det smaker bedre enn vår Hvis det er noe tyskerne er gode til, så er det å lage potetmos.