Visste du at når en ettåring spiser én vanlig kroneis, tilsvarer det hele seks is for en voksen – i forhold til kroppsvekt? Lager du isen selv, har du full kontroll på innholdet.
Du trenger verken iskremmaskin eller avansert utstyr for å lage din egen is. Det holder med en blender eller stavmikser, noen former og fryserplass. Med frukt og bær som base, får du naturlig sødme, frisk smak og masse farge – helt uten tilsatt sukker eller andre tilsetningsstoffer.
"Bruk det du har! Overmodne bananer, frosne bær, mango eller appelsinjuice. Alt kan bli til is", råder Iselin Bogstrand Sagen, ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Ekstra aktuelt før 17. mai
Nasjonaldagen betyr fest og feiring – og gjerne mye søtt. Hjemmelaget is laget på frukt og bær er et godt alternativ til den tradisjonelle fløteisen, spesielt for de aller yngste.
"Med hjemmelaget fruktis kan man si ja oftere – også til de minste barna, og samtidig få i barna både væske og litt vitaminer", avslutter Sagen.
Tips til hjemmelaget fruktis:
Frys ned smoothie i isformer
Bruk most banan som base – den gir sødme og kremet konsistens
Putt en ispinne i en porsjonsyoghurt og ha oppi bær- enklere blir det ikke
Bruk juice, fruktbiter og vann i former for en lett og frisk is
Lag en enkel krem-is av fløte og jordbær
Lag flere små – så kan man spise mange

Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønt
Isen kan enten spises med det samme eller oppbevares i fryseren til du kan servere den for gjestene dine - eller nyte den helt selv.
Sulten på mer? Sjekk ut vår MAT-SEKSJON!