Mange heller ut 'vannet' fra yoghurten: Men det er en spesiell grunn til å la være

29/05/2024 10:00

Sofie

Mat
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det er god grunn til å ikke helle det ut.

Mange nyter en deilig porsjon yoghurt med granola, müsli eller bær.

Når du heller yoghurten opplever de fleste et kjent fenomen: en tynn, vannlignende væske, som ofte ligger på toppen av yoghurten og som mange velger å helle av. Men det er kanskje ikke nødvendig i det hele tatt.

Dr. Karan Raj fra University of Sunderland, som har over 5,3 millioner følgere på TikTok, har en interessant melding om dette vannholdige stoffet som ofte sees flytende på toppen av yoghurt.

Det skriver The Mirror.

Det viser seg at dette "vannet", kjent som myse, er fullpakket med næringsstoffer.

"Har du noen gang lagt merke til en vannaktig væske på toppen av yoghurten din, spør Dr. Raj i en av videoene hans.

Han påpeker at det er en misforståelse å tro at denne væsken betyr at yoghurten er dårlig: "Dette mystiske bassenget er fullt av essensielle næringsstoffer - protein, kalsium, B12, til og med probiotika - så vel som mange andre mineraler."

Myse dannes under koagulasjonsprosessen når melk tykner til å bli ost eller yoghurt.

Mens noen melkekomponenter stivner og blir 'ostemasse', dannes det også en væske som er rik på laktose og proteiner. Dr. Raj forklarer at myse er komponenten som gjør yoghurten mykere og mer flytende i konsistensen.

Mange greske og islandske yoghurter er tappet for myse, noe som gjør dem tykkere i konsistensen.

Dette er imidlertid ikke tilfelle for mange ikke-greske yoghurter, som ofte inneholder denne "yoghurt-tisen", som Dr. Raj beskriver det humoristisk.

Hans anbefaling? Rør mysen inn i yoghurten. Ved å røre mysen tilbake i yoghurten kan du nyte godt av dens mange helsefordeler og samtidig bidra til å redusere matsvinn.

Læs også:

Legg det under jordbærplanten din: Da får du sommerens beste avling Det er en vanlig frustrasjon blant jordbærdyrkere å se rikelig blomstring uten at innhøstingen følger etter.
Dette er hva vitenskapen sier om å spise en banan til frokost Selv om det ikke er ideelt som et første måltid, kan det være fordelaktig å spise en banan før frokost eller som en del av en balansert frokost.