Morell-sesongen starter rekord-tidlig: Slik har du aldri smakt de søte bærene

27/06/2025 14:58

Yvonne

MAT
Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønt
Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønt
Hva med morell-is, grillede bær eller en søt sommersalat?

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Moreller, kirsebær, kjært barn har mange navn, men visste du at moreller smaker annerledes enn det mange kaller kirsebær?

De er faktisk to forskjellige typer kirsebær og har egne navn basert på at de smaker forskjellig. Moreller heter også søtkirsebær fordi den har mye sødme, mens det vi kaller for kirsebær er mer syrlige og kalles også surkirsebær. 

Nå er sesongen for alvor i gang for de søte bærene - tidligere enn normalt.

"Vi er mest sannsynlig 14 dager tidligere ute enn vanlig, og det er mye moreller på vei inn, faktisk over 700 tonn. Det er veldig positivt", sier Leif Øie, fruktlagerinspektør i Grøntprodusentenes Samarbeidsråd (GPS). 

"Hardanger mener de kan levere fra første uken i juli. Det betyr at vi får en bred og lang sesong med norske moreller over store deler av landet", sier Øie. 

Bærene er en norsk favoritt, og kan nytes som de er. Men visste du at de også passer perfekt i salater eller på grillen?

Enkel hjemmelaget iskrem med moreller

Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønt

Hjemmelaget iskrem blir ikke enklere enn dette! Du trenger bare fryse bærene og blende ingrediensene, og vipps så har du en nydelig sommer-dessert.

Ingredienser

  • Ca 500 gram eller 7 dl moreller

  • 2 dl helmelk

  • 2 dl kremfløte

  • 1 dl sukker

  • 1 ts vaniljeekstrakt

  • Klype salt

Slik gjør du:

  1. Fjern stilken på morellene.

  2. Fjern steinene i morellene på følgende måte: Legg morellene på et skjærebrett og skvis de med et annet skjærebrett til de sprekker opp. Det kan være lurt å ha på et forkle eller legge et kjøkkenhåndkle over fjøla for å unngå sprut på klærne. Plukk ut steinene.

  3. Ha morellene i en pose og legg de i fryseren til de er gjennomfrosne (ca 2-3 timer)

  4. Ha fryste moreller i en blender sammen med kremfløte, melk, sukker og vaniljeekstrakt. Blend til du får en myk softis.

  5. Servér umiddelbart med et sjokoladedryss på toppen eller frys ned til senere og server som kuleis.

Crunchy sommersalat med moreller

Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønt

En skikkelig sommersalat med saftige moreller, crunchy grønnsaker, fetaost og bacon.

Nyt den med godt brød eller som en siderett.

Ingredienser for salat til 4 personer

  • 200 g moreller

  • Pose 65 g ruccola

  • ½ slangeagurk

  • Halv pakke 70 g bacon

  • 4 ss pinjekjerner

  • Halv pakke 100 g fetaost

  • ½ paprika

  • rødløk

Balsamicodressing

  • 1 dl olivenolje

  • 3 ss balsamicoeddik

  • honning

  • En klype 1 krm salt

  • En klype 1 krm pepper

Slik gjør du

  1. Fjern stilkene til morellene.

  2. Fjern steinene i morellene på følgende måte: Legg morellene på et skjærebrett og skvis de med et annet skjærebrett til de sprekker opp. Det kan være lurt å ha på et forkle eller legge et kjøkkenhåndkle over fjøla for å unngå sprut på klærne. Plukk ut steinene og kutt morellene i to.

  3. Sprøstek bacon. Sett til side.

  4. Kutt agurk, paprika og rødløk i terninger.

  5. Ha ingrediensene til balsamicodressingen på et glass med lok og rist til ingrediensene er blandet. Hvis du ikke har et glass med lokk så kan du røre det sammen i en bolle.

  6. Ha ruccula i en bolle med moreller, agurk, paprika, rødløk, pinjekjerner, fetaost og knus baconet over med hånden. Ha oppi dressingen og rør rundt.

  7. Servér med godt brød eller som siderett til for eksempel grillmat.

Grillede moreller med vaniljeis og granola

Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønt

Prøv grillede moreller! Morellene karamelliseres på grillen – det passer perfekt balansert med sprø granola og fløyelsmyk iskrem

Nyt denne sommerdessert med sødme og crunch! Morellene karamelliseres på grillen – det passer perfekt balansert med sprø granola og fløyelsmyk iskrem. Enkel og rask å lage med kun fire ingredienser.

Ingredienser:

  • 500 moreller

  • Granola 2

  • 5 dl vaniljeis

Slik gjør du:

  1. Fjern stilkene til morellene.

  2. Fjern steinene i morellene på følgende måte: Legg morellene på et skjærebrett og skvis de med et annet skjærebrett til de sprekker opp. Det kan være lurt å ha på et forkle eller legge et kjøkkenhåndkle over fjøla for å unngå sprut på klærne. Plukk ut steinene og kutt morellene i to.

  3. Ha morellene i en alluminiumsform eller grillform. Ha oppi vannet og sett det på et varmt sted på grillen. Saften i morellene vil etter hvert piple ut og lage en seig, karamellaktig saus.

  4. Ha moreller i skåler og dryss over litt granola. Ha en iskremkule oppå og øse over litt av den seige morellsausen.

  5. Nyt!

Oppskriftene kommer fra Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Sulten på mer? Sjekk ut vår MAT-SEKSJON!

Læs også:

Levde 24 år i fangenskap: Sånn har Elisabeth Fritzl det i dag Mange av oss husker denne forferdelige saken. Elisabeth Fritzl var fanget i en kjeller i 24 år, av sin egen far. De siste mange årene har hun levd i frihet med en ny identitet.
Hvis du har denne linjen i håndflaten er du verdens heldigste Har du sett ordentligt på hendene dine i det siste? De kan fortelle deg hvor heldig du er!