Ny forskning avslører: Bruk denne oljen til matlaging hvis du vil være ekstra sunn

07/05/2024 18:00

Sofie

Mat
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
En av forskerne bak studien gir klar beskjed.

Det er velkjent at olivenolje anses som en sunn type fett, men ny forskning tyder nå på at valg av oliventype er avgjørende.

Forskere fra Novo Nordisk Center for Basic Metabolic Research ved Københavns Universitet understreker at det er avgjørende å foretrekke olivenolje fremfor andre oljer på kjøkkenet.

Studien understreker at spesielt ekstra virgin olivenolje er ekstremt gunstig for helsen, da det kan redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer med opptil 30 prosent.

«Folk bør bytte til en sunnere olje på kjøkkenet, siden dette er knyttet til bedre helse», sier forsker Marta Guasch Ferré fra Epidemiologisk avdeling og Novo Nordisk Center for Basic Metabolic Research ved Københavns Universitet, ifølge BT.

Forskerteamet gjennomførte en studie med 1837 deltakere, alle med høy risiko for hjerte- og karsykdommer, for å nå denne konklusjonen. Studien hadde som mål å evaluere helseeffektene av å bruke olivenolje i matlaging og å sammenligne ulike typer olivenolje.

Resultatene viste at både virgin og extra virgin olivenolje inneholder høye nivåer av helsefremmende molekyler sammenlignet med vanlig olivenolje og andre matoljer.

Forskningsresultatene, publisert i Cardiovascular Diabetology, indikerer at alle typer olivenolje har en positiv effekt på blodsammensetningen.

Vanlig olivenolje forårsaket 17 endringer i metabolittene, mens virgin olivenolje var assosiert med så mange som 78 endringer.

Forskerne ser spesielt positivt på extra virgin olivenolje, som er assosiert med 30 prosent lavere risiko for å utvikle hjertesykdom.

Læs også:

Kvinne legger sitronene sine i fryseren – så skjer magien som får nordmenn til å gape De færreste vet hvorfor du bør legge sitronene dine i fryseren.
Dette er kroppens fysiske signaler når døden nærmer seg Døden er den naturlige avslutningen på livet. Kroppen kan bare holde ut i en begrenset tid, og kroppens signaler om at tiden er inne, er helt tydelige.