Pasta Carbonara - på den nordiske måten

06/04/2025 12:00

Hanne

MAT
foto: Per Gunnar Fordal / Matprat.no
foto: Per Gunnar Fordal / Matprat.no
Italiensk klassiker - men med nordisk vri

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Pasta carbonara er en italiensk klassiker som har blitt en stor favoritt blant nordmenn. I den tradisjonelle versjonen brukes guanciale – speket svinekjake – og den kraftige, salte osten pecorino. Her til lands er det imidlertid vanlig å ty til en litt enklere variant med bacon og parmesan, noe som også gir en smakfull rett. Uansett hvilken versjon du velger, er det viktig å huske på én ting: salt pastavannet godt – det er essensielt for å få frem smaken i pastaen!

Slik lager du ekte, kremet pasta carbonara (uten fløte):

Ingredienser:

  • 500 g fersk spagetti

  • 200 g bacon , guanciale eller pancetta

  • 4 stk. egg

  • ca. 2 ss finrevet pecorino eller parmesan

  • 2 ss hakket frisk timian , eller andre urter

  • 1 ts grovkvernet pepper

  • ca. 0,25 ss salt per liter vann

  • 4 stk. eggeplomme til servering (kan sløyfes)

Fremgangsmåte:

1. Kok pastaen riktig – til rett tid
Hvis du bruker fersk spagetti, trenger den kun rundt 2 minutter i lettsaltet vann. Vent derfor med å koke den til alt annet er klart. Bruk godt med salt – omtrent 1½ ss per 4 liter vann. Bruker du tørket spagetti, kan den koke mens du gjør klart resten av retten – følg anvisningen på pakken.

2. Sprøstek kjøttet
Skjær guanciale, pancetta eller bacon i små terninger og stek det i en tørr stekepanne på middels varme til det er gyllent og sprøtt. Tilsett eventuelt litt smør eller olje om det trengs.
I en autentisk carbonara brukes speket svinekjake (guanciale) eller pancetta – men bacon fungerer godt som erstatning.

3. Lag den kremede sausen – helt uten fløte
Visp sammen hele egg, finrevet ost (for eksempel parmesan eller pecorino), nykvernet sort pepper og eventuelt litt hakkede urter om du ønsker en frisk vri.

4. Ta vare på kokevannet
Når pastaen er ferdigkokt, ta vare på omtrent 2 dl av kokevannet (til ca. 4 porsjoner). Dette stivelsesrike vannet er hemmeligheten bak den silkemyke sausen. Visp det inn i eggeblandingen litt etter litt.

5. Bland alt sammen
Løft spagettien rett fra gryten og over i stekepannen med kjøttet. Litt av kokevannet som følger med er bare bra. Ta pannen av varmen og hell over eggeblandingen. Rør raskt og godt til sausen begynner å tykne av varmen fra pastaen. Hvis den virker for tykk eller klissete, tilsett litt mer av kokevannet til ønsket konsistens.

6. Smak til og server
Avslutt med rikelig med nykvernet svart pepper. Smak til med litt ekstra salt om nødvendig. Server straks – gjerne med litt ekstra ost på toppen.

Buon appetito!

Oppskriften er hentet fra Matprat.no.

Sulten på mer? Sjekk ut vår MAT-SEKSJON!