Luciadagen, som feires 13. desember, har røtter i feiringen av den hellige Lucia av Syrakus, en kristen martyr fra det 3. århundre. Navnet hennes, Lucia, stammer fra det latinske ordet "lux", som betyr lys, noe som gjør henne til et symbol på lys i vintermørket.
Historien forteller at Lucia var en velstående ung kvinne fra Syrakus på Sicilia, som ba Gud om å gjøre hennes dødssyke mor frisk. Som takk for den helbredende bønnen skjenket hun sin formue til de fattige. Hennes handlinger førte til at hun ble anklaget for lovbrudd og til slutt led martyrdøden 13. desember år 304. Ifølge legenden døde hun fast i sin tro med en lampe i hånden, noe som gir navnet Lucia en sterk symbolikk.
Historien bak
I Sverige har Luciadagen vært feiret siden 1800-tallet, der "Luciabruden", kledd i hvite gevanter med lysekrone i håret, bringer lys og glede på en av årets mørkeste dager. Tradisjonen inkluderer også lussekatter, et bakverk med safran, som symboliserer solen og lyset. Disse ble opprinnelig servert til gårdsfolket som en del av en tidlig frokost på sengen. Opphavet til skikken går trolig tilbake til gamle solsymboler og førkristne tradisjoner.
I Danmark er Luciadagen blitt en del av adventstiden, og feiringen innebærer prosesjoner der barn kledd i hvite kjortler går med Lucia i spissen, bærende en krans med lys på hodet. De synger Luciasangen og sprer lys og glede til skoler, kirker og pleiehjem.
I Norge er feiringen av nyere dato, men tradisjonen har også blandet seg med den gamle norrøne Lussi-skikken. Ifølge folketroen gikk Lussi, en vette, fra dør til dør for å sjekke at alt var klart til jul. Denne natten, kjent som "Lussenatten", ble sett på som tiden da lys og mørke kjempet om makten, og onde krefter slapp løs.
Luciadagen minner oss om nestekjærlighet og håp, og tradisjonen med Lucia-prosesjoner og baking av lussekatter bidrar til å skape varme og glede i adventstiden. Hvor mange jenter har ikke drømt om å være Lucia, skridende inn til vakker englesang med lysende krans i håret? Gjennom feiringen av Lucia bringer vi lys inn i vintermørket og hedrer både historien og tradisjonene som er knyttet til denne dagen.
Tradisjonen tro skal lussekatter inneholde safran som er verdens dyreste krydder. Safran selges på apoteket og i enkelte butikkjeder. Det går også an å bruke å bruke gurkemeie som også gir en fin gulfarge, men så får du ikke den markante safran-smaken.
Ingredienser:
ca. 15 dl hvetemel
2 dl sukker
ca. 1 ts salt
5 dl melk
2 stk. egg
50 g gjær
0,25 g safran
200 g smør
2 ss rosiner til pynt
1 stk. egg til pensling
Fremgangsmåte:
1. Ha mel, sukker og salt i en bakebolle. Rør det raskt sammen. Hold gjerne tilbake 1 dl mel, som du kan tilsette senere om deigen blir for klissete.
2. Visp sammen melk og egg. Bruk romtempererte råvarer eller varm forsiktig opp blandingen til 25-30 °C. Smuldre gjæren i melkeblandingen, og rør til den er helt oppløst. Bruker du tørrgjær kan den tilsettes i bollen med det tørre.
3. Tilsett safran i melkeblandingen, og rør godt slik at melken får en fin, gul farge. Avkjøl.
Når deigen eltes i kjøkkenmaskin, vil temperaturen stige gradvis. Tidligere var det anbefalt å lunke væsken til 37 °C, men ved tilstrekkelig elting i maskin kan temperaturen stige for mye og gjærcellene kan dø. Elter du for hånd, eller ikke har mulighet til å elte lenge nok, vil ikke temperaturen stige så mye. Da kan væsken med fordel lunkes til 37 °C for raskere heving.
4. Ha melkeblandingen i bollen med det tørre, og elt i 5-10 minutter på lav hastighet til deigen samler seg og slipper bollen litt. Er deigen veldig klissete kan du tilsette resten av melet.
5. Ha romtemperert smør i terninger, og elt til deigen er smidig og har en blank, fin overflate, ca. 10 minutter. Ta gjerne "glutentesten" mot slutten av eltingen. Strekk i deigen - føles den kort, bør den eltes litt til. Er den elastisk og smidig er den klar for heving.
6. Dekk bakebollen med plastfolie og la den heve på et lunt sted til dobbel størrelse, 1 - 1,5 time.
7. Ha deigen på melet bakebord. Trill tynne pølser og form dem til lussekatter. Bruk litt mel på kjøkkenbenken til utbakingen dersom nødvendig.
8. Pynt med rosiner. Legg baksten på et bakepapirkledd stekebrett. Etterhev under et klede i 15–20 minutter. Pensle med egg.
9. Stek lussekatter midt i ovnen på 225 °C i 8–10 minutter, til de er lyst gylne. Avkjøl på rist.
Oppskriften er hentet fra Matprat.no
Sulten på mer? Sjekk ut vår MAT-SEKSJON!