Sannheten bak klistremerkene på frukt og grønnsaker

09/06/2024 20:00

Sofie

Mat
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Har du noen gang lurt på hvorfor en pære eller et eple har et klistremerke? De er viktige for forsyningskjeden og er derfor ikke bare tilfeldige klistremerker.

International Federation for Produce Standards er en global industrigruppe som tildeler kodene du ser på klistremerkene på frukt og grønnsaker. Det er en godkjenningsprosess som foregår før produktet mottar en kode.

"The International Federation for Produce Standards tildeler PLU-koder basert på å oppfylle kravene," sa Brianna Shales, markedsdirektør i Stemilt Growers, ifølge Noticias de Coimbra.

Disse etikettene er en måte å identifisere produkter, holde styr på lager og skille mellom sort og opprinnelsesland.

"Klistermerker brukes på alle typer frukt og grønnsaker for identifikasjonsformål. De er nyttige på forskjellige steder i forsyningskjeden," sa Jeff Salchenberg fra New Seasons Market.

"Opprinnelsen og batchkoden er matsikkerhetsverktøy som lar selgere spore produktene," sa Annie Myers, eier av Myers Produce.

PLU-kodene gir informasjon om sort, pris og opprinnelsessted. For eksempel epler. En kjøpmann kan ha mange varianter, fra Fuji, Honeycrisp, Gala, McIntosh, Pink Lady, Red Delicious, og disse kodene hjelper med å skille typen.

"En firesifret PLU betyr at varen er konvensjonelt dyrket, mens femsifrede koder som begynner med tallet 9 representerer en organisk sertifisert vare," sa hun.

Tallene brukes globalt. Så uansett hvor du er i verden, kan du finne ut hva koden betyr.

"Så 4011, for eksempel, er en kyst-til-kyst gul Cavendish banan," leste en HuffPost-artikkel.

Disse klistremerkene og kodene spiller en viktig rolle i logistikken og håndteringen av ferskvarer. De sikrer at forhandlere kan administrere varelageret sitt effektivt og sikrer at forbrukerne får akkurat det produktet de ønsker.

Uten disse kodene ville det være vanskelig å skille mellom ulike varianter og dyrkingsmetoder, noe som fører til forvirring og potensielle mattrygghetsproblemer.

I tillegg hjelper PLU-kodene til å holde styr på varelageret og sikre at frukt og grønnsaker oppfyller visse standarder før de når forbrukerne. Dette er spesielt viktig for økologiske produkter, som må oppfylle strenge krav for å opprettholde sin sertifisering.

Totalt sett er disse klistremerkene en liten, men viktig del av den moderne matforsyningskjeden. De gjør det mulig for produsenter, distributører og forhandlere å samarbeide for å levere ferske, trygge og riktig merkede produkter til forbrukerne.

Selv om de kan virke ubetydelige, spiller de en sentral rolle i å sikre at frukt og grønnsaker håndteres riktig fra gård til butikkhylle.

Læs også:

Legg det under jordbærplanten din: Da får du sommerens beste avling Det er en vanlig frustrasjon blant jordbærdyrkere å se rikelig blomstring uten at innhøstingen følger etter.
Dette er hva vitenskapen sier om å spise en banan til frokost Selv om det ikke er ideelt som et første måltid, kan det være fordelaktig å spise en banan før frokost eller som en del av en balansert frokost.