Skal du velge smør eller margarin? Svaret er overraskende

03/05/2024 17:30

Sofie

Mat
Foto: Shutterstock
Mange er i tvil om de skal velge smør eller margarin når de står ved kjøleskapet. De fleste vil bli overrasket over svaret.

Valget mellom smør og margarin til matlaging kan virke trivielt, men det er faktisk knyttet til en rekke viktige hensyn, fra helse- og smaksbekymringer til miljømessige implikasjoner.

Det handler om mer enn bare én type fett. Vi ser nærmere på argumentene for og imot. Det skriver Sosialnytt.

Smør er kjent for sin genuine smak. For eksempel får både fisk og kjøtt en dybde av smak når de tilberedes i smør, en kvalitetsmargarin ofte ikke kan etterligne.

Interessant nok fungerer smør også som et slags "steketermometer". Når smøret i pannen har smeltet og slutter å skumme, har pannen nådd optimal steketemperatur – et nyttig tips for kjøkkennybegynnere.

Men fordelene stopper ikke her: Smør inneholder ikke palmeolje, noe som ikke kan sies om alle margarinprodukter. Palmeoljeproduksjon er kjent for sin negative innvirkning på miljøet, inkludert avskoging og tap av biologisk mangfold.

Professor Fredrik Nyström kritiserer også margarinens kunstige natur: "Margarin er et veldig kunstig produkt. Det er ingen fordeler med å spise produkter med lavt fettinnhold, for hvis de ikke metter ordentlig, ender du opp med å spise mer og fort bli sulten igjen."

Så neste gang du står overfor valget på supermarkedet, kan smør være det beste og mest etisk forsvarlige alternativet.

Læs også:

Han legger oppvasktabletter i toalettet: Se nå hva som skjer En brusetablett er en vanlig husholdningsartikkel som ofte brukes til å rengjøre proteser eller badet. Men visste du at en brusetablett også kan brukes til å friske opp toalettet ditt?
Forskere forteller: Derfor skal du ikke drikke kaffe om morgenen For å få mest mulig ut av effekten av koffein bør vi ifølge forskning vente flere timer før vi drikker den første koppen.