Sloppy Joe´s: Amerikansk klassiker du SKAL kunne

15/02/2025 12:00

Hanne

MAT
foto: Alexander Benjaminsen / Matprat
foto: Alexander Benjaminsen / Matprat
Her kan det bli en del søleri, men smaken er helt fantastisk!

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Sloppy Joe´s er en hamburger-variant, men med kjøttsaus isteden for den klassiske flate burgeren.

Den serveres i myke hamburgerbrød. Perfekt til en uformell middag, filmkveld eller når du bare ønsker noe skikkelig digg.

Navnet Sloppy Joe har en litt uklar opprinnelse, men det finnes noen teorier om hvordan den populære retten fikk sitt navn:

  1. Kokk Joe fra Iowa: En av de mest anerkjente forklaringene er at en kokk ved navn Joe, som jobbet på en kafé i Sioux City, Iowa, på 1930-tallet, lagde en variant av en "løst kjøtt-sandwich" (loose meat sandwich) ved å tilsette en tomatbasert saus. Denne mer saftige og sølete versjonen av den opprinnelige retten fikk da kallenavnet "Sloppy Joe".

  2. Sloppy Joe's Bar i Key West: En annen teori knytter navnet til Sloppy Joe's Bar i Key West, Florida. Baren, som ble populær på 1930-tallet, skal ha servert en lignende smørbrødrett, og det er mulig at navnet har spredt seg derfra.

  3. Sloppy Joe’s i Havana, Cuba: Noen mener også at navnet stammer fra en bar i Havana, Cuba, kalt Sloppy Joe’s, som var kjent for sine sølete (sloppy) smørbrød og drinker. Ernest Hemingway, som ofte besøkte både Havana og Key West, kan ha bidratt til at navnet ble kjent i USA.

Ingredienser ( 4 porsjoner):

  • 1 stk. løk

  • 2 båter hvitløk

  • 400 g kjøttdeig eller karbonadedeig

  • 1 ss margarin til steking

  • 1 boks hermetiske tomater

  • 4 ss ketchup

  • 2 ss worchestershiresaus

  • 0,25 ts salt

  • 0,25 ts kvernet pepper

  • 4 stk. hamburgerbrød

  • 4 blader crispisalat

  • 3 stk. tomat i skiver

  • 3 dl hvitost

Fremgangsmåte:

1. Finhakk løk og hvitløk. Stek kjøttdeig, løk og hvitløk sammen med margarin i en kjele over middels høy varme til det er brunet, 5-8 minutter.

2. Tilsett hakkede tomater, ketchup og worcestershiresaus, og kok sammen til det tykner noe. Smak til med salt og pepper.

3. Fyll burgerbrød med salat, tomat og kjøttblanding. Topp med revet ost og legg den andre brødhalvdelen over.

Oppskriften er hentet fra Matprat.no.

Sulten på mer? Sjekk ut vår MAT-SEKSJON!

Læs også:

Altfor mange nordmenn gjør det ikke: Dette plagget bør legges i vaskemaskinen en gang i uken En ekspert har nå annonsert hvor ofte du bør vaske yttertøyet.
Dette kjøkkenapparatet får strømregningen din til å skyte til værs Føler du at strømregningen din ofte er alt for høy? Føler du at du har forsøkt alt i jakten på å lokalisere synderen? Da bør du lete ett bestemt sted.