Bama-frontfigur Erling Braut Haaland er ikke den eneste som elsker norske grønnsaker.
"På smak er det ingenting slår norske grønnsaker. Jeg vet ikke om det er været, vannet eller jorden, men du kjenner en forskjell på smaken", har fotballstjernen uttalt tidligere.
Nå kan han - og andre nordmenn - glede seg over at sesongen har startet ekstra tidlig i år for knollen som markerer overgangen til sommeren for mange.
Nå bugner nemlig butikkene av sesongfavoritten norske nypoteter.
"Dette er helt unikt. At vi kan servere nypoteter allerede i mai, kan knapt ha skjedd før", sier potetsjef Devi Ahuja i Bama.
Tidligere enn noensinne
I år kommer godsakene fra jorda tidligere enn noensinne: Allerede nå i slutten av mai kan du få tak i ferske, norske nypoteter - nesten en hel uke tidligere enn i fjor.
De første partiene kommer fra de solrike åkrene i Reddal ved Grimstad og Brunlanes i Larvik. Deretter følger Jæren, Lærdal, Sunndal og etter hvert Frosta. Det lover godt for hele sesongen.
Tidlig nypotet betyr ikke bare en tidlig smak av sommer – det handler også om en matkulturell begivenhet.
Nypoteten har en helt spesiell plass i det norske kjøkken. Den er mer enn bare tilbehør – i utallige sommermåltider tar den ellers beskjedne poteten selve hovedrollen.
"Det er få ting som slår smaken av nypoteter med smør og litt havsalt. Det er kortreist, bærekraftig og ekte norsk sommermat", sier Ahuja i Bama.
Kom brått på
Den tidlige sesongen skyldes en kombinasjon av mild vår, tidlig sol og gunstige vekstforhold.
Utenfor Grimstad ligger Reddal Fellespakkeri. Det er et sameie av flere produsenter i området. Daglig leder er Knut Salve Lunden. Han er også nypotetansvarlig i Gartnerhallen – en rolle som krever at han virkelig kan sitt fag.
Han har holdt på med potet i over 45 år og mener at årets sesong er helt spesiell.
"Det at nypotetene kommer allerede i mai tror jeg aldri har skjedd før", forteller Lunden og legger til:
"Det kom litt brått på, så nå står vi på alle mann for å kunne starte pakkingen av årets poteter tidlig i neste uke."
Artikkelen fortsetter under bildet.

Foto: Bama
Nyt dem med det samme
Lunden forteller at det varme og tørre vårværet har gitt gode vekstforhold for potene, men at det kreves en god del ekstraarbeid, ettersom de ikke har fått noe hjelp til vanning fra naturen.
"Det kreves mye jobb når regnet uteblir. Vi gleder oss over varmt og fint vær vi også, men jeg må innrømme at vi jubler litt når vi ser at værmeldingen viser regn i til helgen."
Men belønningen for det harde arbeidet er fantastisk gode poteter. Og potetbonden har et klart tips til dem som ser frem til å nyte norsk mat på sitt beste.
"Nypoteter er en ferskvare i ordets rette forstand. Jeg mener de helst bør nytes samme dag eller kort tid etter at de er kjøpt. Gjerne kokt med skallet på og servert enkelt. Det er råvaren som skal skinne."
Få inspirasjon til alt fra fantastiske oppskrifter og oppbevaringstips for poteter HER eller sjekk ut vår MAT-seksjon.