Texas-inspirert grillmagi til fingerspissene

04/05/2025 11:01

Hanne

MAT
Foto: Agurtxane Concellon / Matprat
...og ja - du blir snaskete på fingrene!

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Texas-inspirerte spareribs med kremet kålsalat og hjemmelaget BBQ-saus

Dette er ekte grillmagi: saftige spareribs som faller fra beinet, gnidd inn med en krydret rub, servert med frisk kålsalat og røykfylt BBQ-saus. Her møtes norsk svinekjøtt og amerikansk barbecue i en smakseksplosjon du sent vil glemme.

Ingredienser (6 porsjoner)

Spareribs:

  • 3 kg spareribs

Rub (gir ca. 6 dl – nok til flere runder):

  • 125 g brunt sukker

  • 160 g hvitt sukker

  • 50 g paprikapulver

  • 25 g hvitløkspulver

  • 75 g salt

  • 25 g malt sort pepper

  • 10 g malt ingefær

  • 15 g løkpulver

  • 7 g malt spisskummen

  • 4 g chipotle-chilipulver

Kålsalat:

  • ½ hodekål

  • 1 ss salt

  • 2 gulrøtter

  • 3 dl kefir

  • 1 ss lettrømme

  • ½ fedd revet hvitløk

  • 1 ts honning

  • 2 ss olivenolje

  • 2 vårløk, finhakket

  • 4 ss finhakket bladpersille

  • 1 ss sitronsaft

  • 2 dråper tabasco

  • ½ ts salt

  • ¼ ts pepper

BBQ-saus:

  • 1 løk

  • 3 fedd hvitløk

  • 2 ss nøytral olje

  • 1,5 ts chilipulver

  • 4 ts chipotle-chilipulver

  • ½ ts salt

  • 1,25 dl sterk kaffe

  • 1,25 dl worchestershiresaus

  • 2,5 dl ketchup

  • 1,25 dl eplecidereddik

  • 100 g brunt sukker

Slik gjør du:

1. Forbered ribbene:
Fjern eventuelt hinnene fra ribbesidene. Gni inn kjøttet godt med rub på alle sider og rist av overflødig krydder. La dem gjerne stå og trekke litt.

2. Steking:
Forvarm smoker, grill eller ovn til 125 °C. Legg ribbene inn og stek i 4–5 timer, til kjøttet løsner fra beina. Spray med vann eller en blanding av eplejuice og eplecidereddik én gang i timen.

3. Lag kålsalaten:
Snitt kålen fint og strø over salt. La stå i 30 min, skyll deretter i kaldt vann og la den renne av. Riv gulrøttene grovt. Bland sammen kefir, rømme, hvitløk, honning, olje, vårløk og persille til dressing. Smak til med sitron, tabasco, salt og pepper. Vend kål og gulrot i dressingen.

4. Lag BBQ-sausen:
Fres løk og hvitløk i olje. Tilsett krydder, rør godt. Ha i resten av ingrediensene, kok opp og blend til en glatt saus. Avkjøl og oppbevar kaldt.

5. Servering:
Del ribbene langs beina og server varme, med kålsalat og BBQ-saus. Gjerne med grillede maiskolber og ovnsbakte poteter for en komplett grillfest!

Tips: Rubben kan oppbevares i lufttett glass og brukes på både svinekjøtt og kylling hele sommeren!

Oppskriften er hentet fra Matprat.no.

Sulten på mer? Sjekk ut vår MAT-SEKSJON!