Unngå denne vanlige feilen når du skal kjøpe ribbe til jul

17/12/2024 17:03

Yvonne

MAT
Foto: Matprat
Det er bare en liten andel av ribbekjøperne som kjenner itl denne detaljen når de skal velge den helt riktige ribben.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Velding mange tar feil, skriver Opplysningskontoret for kjøtt via MatPrat i en pressemelding.

Bare 6 % av ribbekjøperne oppgir at fett på ribba er det viktigste når de handler juleribbe. Det kommer frem i den årlige juleundersøkelse til MatPrat, som er gjennomført av Opinion.

"At så få vet hvor viktig fettet er for resultatet, viser at mange fortsatt tar feil om ribbefettet. Det første steget til sprø svor starter allerede i butikken", sier Anette Fjelleng Hansen, kokk i MatPrat. 

Årets juleundersøkelse viser at 48 % skal spise ribbe på julaften i år. Men MatPrat-kokken mener at mange ser etter feil ting når de skal finne det helt riktige kjøttstykket i kjøledisken.

Om det er saftig ribbe med sprø svor du er ute etter, er fettet under svoren helt avgjørende. Men det er det bare en liten andel av ribbekjøperne som vet.

"Se etter en ribbe som ikke er for mager, fordi det er fettet under svoren som gir sprø svor. Kikk etter om ribba har en fin marmorering og en jevn fordeling av fett. Da garanterer jeg at den blir mer saftig", sier Fjelleng Hansen.

Hun deler ut av sine aller beste råd til dem som skal ha ribbe på julaften:

Slik lykkes du med julemiddagen:

  1. Stek ribba med svoren opp. Da slipper du å snu ribba underveis i stekningen.  

  2. Legg ribba i en langpanne med enten en tallerken eller en ball av aluminiumsfolie under. Dekk til alt med aluminiumsfolie og hell på litt kokende vann. Ribba skal dampes i 45-60 minutter på 230 grader slik at svoren spriker.  

  3. På dette tidspunktet ville du normalt snu ribba. Nå kan du ta av aluminiumsfolien og samtidig senke temperaturen til 200 grader, før du steker ribba videre i 1- 1,5 time hvis du har en tynnribbe.  

  4. Svoren kommer seg nå – men det er fortsatt rom til å gjør en siste finpuss helt mot servering ved å skru på varmluft eller grillelement. Men da må du ta en stol og sette deg inntil ovnen for å følge godt med. 

  5. Nå lar du ribba hvile i 20 minutter før du begynner å skjære for det saftigste resultatet.  

Foto: MatPrat

Læs også:

Svært få vet: Dette betyr fargen på kjøkkensvampen Ikke mange er klar over at farge faktisk har en betydning.
Derfor må du aldri drikke vann ombord på et fly Reiseekspert mener at man bør holde seg unna vann på et fly med mindre det er flaskevann.