Etter mange år med fokus på lavkarbo og stenalderkost har poteten fått et dårlig rykte. I mai i år gjennomførte Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) en landsrepresentativ undersøkelse som slo fast at poteten er på vei tilbake på middagsbordet og øker i popularitet.
Potet er det sunneste karbohydratvalget, og er en klimavennlig knoll som egner seg perfekt for norske forhold, mener opplysningskontoret.
Det er med andre ord gode grunner for å feire den norske potetdagen, som i år er 2.oktober.
Avliver myten
"Myten om at poteter fører til vektøkning har hengt i siden lavkarbotiden. Nå ser det ut til at folk har fått bedre kunnskap, og ikke lengre forbinder potet med vektøkning. De siste årene har det også vært et stort fokus på å spise "råvarer". Det kan også ha vært positivt for potetens rykte. Undersøkelsen gjennomføres i november, så her har nok trenden med rene råvarer kunnet ha påvirkning på resultatene november 2023", sier Iselin Bogstrand Sagen, ernæringsrådgiver i OFG.
Undersøkelsen viser også at langt flere nå mener at de har god kunnskap om poteter, og at den viktigste drivkraften for å spise poteter er at de oppfattes som en naturlig del av et moderne kosthold og en moderne livsstil. Mange har også fått øynene opp for potetens mange bruksområder.
Bedre enn ris og pasta
"Poteten kan med fordel erstatte ris og pasta, sammenlignet med hvit ris og pasta er poteten et overlegent valg når det kommer til næringsstoffer. Poteter er en utmerket kilde til vitamin C, kalium og kostfiber. Med sitt høye vann- og fiberinnhold bidrar den også til lavere kaloriinntak per hundre gram. Flere studier viser dessuten at poteter holder oss lengre mett enn ris og pasta", sier Bogstrand Sagen.
Poteten er også et svært klimavennlig valg. Sammenlignet med ris og pasta krever poteten langt mindre jord, vann og næring, samtidig som den gir lavere klimabelastning. Poteten kan dyrkes over hele landet, og med gode lagringsegenskaper kan norskproduserte poteter være tilgjengelige året rundt.
"Ved å velge norsk potet fremfor importert ris og pasta, bidrar du til kortere transportveier og redusert CO2-utslipp. Det er med andre ord mange grunner til å velge potet på menyen enda oftere", avslutter Sagen.