Vi koker grønnsakene våre helt feil: Ekspert forklarer hvorfor

16/05/2024 05:00

Emma

Mat
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Vi ender opp med å gå glipp av mange viktige næringsstoffer!

Vi vet alle at å spise mye grønnsaker er bra for oss, men måten du tilbereder dem på kan virkelig gjøre hele forskjellen, både når det gjelder smak og total næringsverdi.

Selvfølgelig er det mange måter å tilberede grønnsaker på, fra damping til steking - men det er en ekstremt populær metode du virkelig bør unngå for enhver pris med mindre du lager en runde hjemmelaget suppe.

Det skriver Mirror.

En professor i matvitenskap oppfordrer nå folk til å vurdere hvordan de kan bevare næringsstoffer som "protein, antioksidanter, vitaminer og polyfenoler" ved å endre deres valgfrie matlagingsprosess, noe som resulterer i det mest næringsrike måltidet mulig.

Suger vitaminene fra grønnsakene

Dr. Keith Warriner, professor ved University of Guelphs matvitenskapslaboratorium, fortalte Global News at gjennom matlaging av grønnsaker, vil du ende opp med å miste vitaminer gjennom igler.

Det refererer til en prosess der næringsstoffer som vitamin C, folat og niacin ekstraheres i kokende vann og mest sannsynlig bortkastet. Dette gjelder spesielt hvis du ender opp med å tilberede grønnsakene dine over lengre tid.

Dr Warriner oppfordrer matentusiaster til å prøve en annen matlagingsmetode i stedet, og forklarer:

"Du kommer til å miste mye av næringsstoffene i vannet med mindre du bruker det til suppe."

Og vinnermetoden er...

Global News fortsatte med å sitere en studie fra 2013 der forskere fra University of Illinois kokte grønnsaker ved hjelp av tre forskjellige metoder: damping, koking og steking.

Det ble oppdaget at damping - i bare tre til fire minutter til grønnsaken din er nydelig og levende - er sannsynligvis den beste måten å bevare så mange sunne vitaminer og enzymer som mulig.

Steking kan også være et godt alternativ, så lenge du holder koketiden til et minimum og ikke bruker for mye varme. Ved hjelp av en olje med høyere fordampningspunkt, som avokado, mandel, mais, raps, druefrø eller peanøttolje kan også hjelpe i dette tilfellet.

Læs også:

Ekspert avslører: Så ofte bør du faktisk dusje Alle har forskjellig syn på hvor ofte man skal dusje. Nå svarer en lege på hvor ofte du faktisk bør dusje
Far fikk sitt livs sjokk: Så baby i vaskemaskinen Det var et sjokk av de sjeldne som en far nylig opplevde da han kom hjem og sjekket den kjørende vaskemaskinen. Han hadde ikke forventet å stirre inn i et par øyne.