13-åring: Drepte 9 personer i skoleskyting

05/05/2023 16:50

Sofie

Nyheter
Bildet er ikke fra hendelsen. Foto: Shutterstock
Bildet er ikke fra hendelsen. Foto: Shutterstock
En tenåringsgutt åpnet ild på en skole i den serbiske hovedstaden Beograd.

Gutten – en 13 år gammel elev ved skolen – skal ha skissert angrepet på forhånd på krøllete papirlapper som tjenestemenn viste frem på en dyster pressekonferanse. Han ringte selv politiet etter skytingen, sa de.

Den sjeldne og muligens enestående hendelsen, i en nasjon med strenge våpenlover, men høye nivåer av våpeneierskap, sendte sjokkbølger gjennom lokalsamfunnet og utover.

De første rapportene om skytingen dukket opp ikke lenge etter at elevene ankom for å begynne dagen ved Vladislav Ribnikar Elementary School, en velkjent institusjon i Vračar, et eksklusivt område i den serbiske hovedstaden.

Bekymrede foreldre rykket ut til stedet. Syv jenter og en gutt ble drept sammen med sikkerhetsvakten, sa Beograds politisjef Veselin Milić på en pressekonferanse.

En kvinnelig student med fransk statsborgerskap var blant de drepte onsdag, sa det franske utenriksdepartementet.

Ytterligere seks barn og en lærer ble innlagt på sykehus, sa Serbias innenriksdepartement.

Den mistenkte åpnet ild i et historieklasserom, "fordi det var nær inngangen til skolen," la han til.

Han drepte først sikkerhetsvakten, og gikk deretter til et annet klasserom hvor han skjøt noen av skolekameratene sine, sa Milić.

Tenåringen ringte deretter politiet og ventet på å bli arrestert i skolegården. Den antatte skytteren ble senere filmet når han ble tatt fra skolen i håndjern med en jakke over hodet og iført blå, skinny jeans.

Han ble flankert av politifolk og kjørt bort i en umerket politibil.

Ifølge Serbias innenriksminister Bratislav Gasic, tok gutten med seg to våpen hjemmefra.

«Forelderen hadde flere våpen og holdt dem innelåst. Safen hadde en kode. Tydeligvis hadde ungen koden så snart han klarte å få tak i de to våpnene. Og tre rammer fulle av 15 kuler hver.»

Milić, politimesteren, sa at gutten hadde en 9 mm pistol og en liten kaliber pistol i en bag, samt fire molotovcocktailer.

Tjenestemenn sa at skytingen var overlagt, og viste ark som angivelig viste den mistenktes planer for angrepet.

Den mistenktes far og mor ble også arrestert, ifølge serbiske tjenestemenn, som la til at det var kjent at faren tidligere hadde besøkt en skytebane med sønnen, hvis alder først ble oppgitt som 14.

Påtalemyndigheten sa at faren ble beordret til å bli varetektsfengslet i opptil 48 timer på grunn av "mistanke om å ha begått den straffbare handlingen alvorlige lovbrudd mot generell sikkerhet."

Den 13 år gamle mistenkte vil bli plassert på en spesiell psykiatrisk institusjon, sa Serbias president Aleksandar Vucic, og la til at den skytingsmistenkte ikke viste anger.

Læs også:

Reiseekspert advarer: «Drikk aldri vann» på et fly Reiseekspert mener at man bør holde seg unna vann på et fly med mindre det er flaskevann.
Annie var på stranden iført en "liten" bikini: Plutselig ba en kvinnen henne om å forsvinne En frustrert kvinne har avslørt at hun ble bedt om å forlate stranden av en sint kvinne fordi bikinien hennes var "for liten".