En ny pristest avslører hvor du får mest for pengene når du skal fylle handleposene før nasjonaldagen. Selv om det fortsatt lønner seg med grensehandel, er det ikke hele bildet – og norske butikker gjør seg bemerket i flere kategorier. Det skriver DinSide
Stor prisundersøkelse før nasjonaldagen
DinSide tok nylig turen over grensa til Sverige for å undersøke om det fortsatt er smart å legge handleturen dit. Konklusjonen? Ja – men med flere forbehold.
Den klassiske svenskehandelen er ikke nødvendigvis det kuppet den en gang var. Prisene har steget, valutakursen har svekket seg, og det er ikke lenger gitt at alt er billigere hos naboen i øst.
Når du først gjør et kupp, er det derimot betydelig. Og flere klassiske 17. mai-varer holder fortsatt lavere pris i Sverige. Brus, oster, bær og eksklusivt pålegg kan gi solide besparelser – så lenge du vet hva du skal se etter.
Norske butikker hevder seg
Overraskende nok viste testen at 10 av 25 varer faktisk er billigere i Norge. Enkelte produkter, som streit ost og hverdagsvarer, koster nå betraktelig mer i Sverige enn på hjemlige trakter. Det betyr at du må være selektiv og prisbevisst når du handler – og ikke automatisk forvente lavere priser over grensa.
Spesielt for varer som jordbær, blåbær, grillpølser og hamburgere er det smart å sjekke norske priser først. I noen tilfeller er forskjellene så store at prisene i Sverige er mer enn dobbelt så høye.
Marginalkunden har flyttet seg
Frode Steen, professor ved NHH i Bergen, har forsket på nordmenns svenskehandelsvaner siden 2018. Til DinSide forklarer han:
"Svenskene har hatt en kraftig prisøkning, så da blir forskjellen mindre, og så går valutakursen feil vei."
Han påpeker at gevinstene ved å handle i Sverige er i ferd med å minke:
"Dersom vi tenker at det før var 30 prosent billigere i snitt å handle over grensa, så er omtrent halvparten av dette spist opp. Da sier det seg selv at det er mindre å hente."
Et annet viktig funn handler om de såkalte marginalkundene – de som vurderer hvorvidt en reise til Sverige er verdt det ut ifra avstand og potensiell besparelse.
"Da vi så på dette i 2018 bodde marginalkunden rundt 50 minutter fra grensa. Nå bor nok marginalkunden mye nærmere. Kostnadene ved å reise må stå i forhold til gevinsten," sier Steen.
Her sparer du fortsatt stort
Det er likevel områder der svenskehandel fortsatt er lønnsomt – spesielt innen tre kategorier:
Eksklusivt kjøttpålegg som roastbiff, spekeskinke og salami
Utenlandske og spesialoster
Brus og mineralvann
En kampanjepris på tre brett Pepsi Max til 299,95 svenske kroner viser hvor stor forskjellen kan være – sammenlignet med én enkeltpakke til 119,95. Selv når du tar valutapåslag og kronekurs med i beregningen, er det over 200 kroner å spare kontra tilsvarende kjøp i Norge.
Men vær obs: Enkelte brett med mineralvann koster faktisk mindre her hjemme – for eksempel koster et brett med butikkens egen brus 159,90 kroner i Norge, mens prisen i Sverige kan være 169,95 svenske kroner. Her er det viktig å ha, som man sier, "tunga rett i munn".
Ost og pålegg: luksuslønnsomt – men ikke alltid
Utvalget av ost i Sverige er både større og mer variert, og prisene på importerte oster ligger ofte godt under norske priser – gjerne over 100 kroner lavere per kilo. Men når det gjelder vanlige hverdagsoster, er bildet mer nyansert.
Jarlsberg-osten er riktignok billigere i Sverige til vanlig pris, men hyppige norske tilbud gjør at du ofte like gjerne kan kjøpe den hjemme. Den populære svenske gräddosten, derimot, viste seg i testen å være billigst i Norge.
Det er ikke like lukrativt å fylle kvoten med skinke og bacon som før, men skal du ha noe litt mer eksklusivt til frokostbordet, er Sverige fortsatt et godt valg. For røkte og spekede produkter kan prisforskjellen være dramatisk – i noen tilfeller det dobbelte hjemme i Norge.