28 år gamle James ble erklært hjernedød – så våknet han

07/07/2023 07:00

Emma

Nyheter
Foto: Privat
Foto: Privat
En britisk mann som ble erklært hjernedød etter et voldsomt angrep, har våknet – kort tid før respiratoren hans skulle slås av.

I april i fjor tok James Howard-Jones' liv en alvorlig – og på alle måter livsendrende – vending.

Her ble briten slått ned under en festlig kveld på byen.

James Howard-Jones havnet i koma, og ingen trodde han ville overleve. Men nesten i siste sekund – kort tid før respiratoren skulle slås av – våknet James.

Det skriver Daily Mail.

Til tross for den mirakuløse utviklingen, vil imidlertid Jakobs liv bli forandret for alltid. Den nå 28 år gamle mannen er hardt rammet både fysisk og psykisk, og trenger ifølge familien pleie til alle døgnets tider.

Det har nettopp kommet frem i retten, der gjerningsmannen – 24 år gamle Ben Davies – nettopp har fått sin dom.

"James er permanent deaktivert i nesten alle aspekter av livet hans. Han har innsikt i sin situasjon. Han forstår og kan erkjenne alt han har mistet, noe som selvfølgelig har medført at han lider av alvorlig depresjon som følge av dette," sa dommeren til retten i forkant av dommen.

Før Jakob ble slått ned, var han i god form – og deltok blant annet på 100 kilometerløp. I dag står han overfor et liv der han trenger hjelp til alle døgnets tider.

Dessuten var det i overkant nær at han ikke overlevde. Etter angrepet var han i dyp koma, og legene fastslo til og med at han var hjernedød.

Derfor ble foreldrene til James spurt om respiratoren hans skulle slås av. Men så skjedde et mirakel, sa faren senere:

– I motsetning til hva ekspertene fortalte oss, gjenvant James bevisstheten. I begynnelsen kunne han bare kommunisere med øynene og kunne ikke snakke eller bevege seg, har faren sagt.

I dag har Jakob hatt liten fremgang, forteller faren.

Men fremgangen er liten, og det er alles klare vurdering at han hele livet vil trenge omsorg.

– Akkurat nå trenger James hjelp til å komme seg ut av sengen for å komme seg på do. Han kan bruke rullestol, men bare noen timer om dagen fordi han er så sliten, sier faren.

Under rettssaken innrømmet gjerningsmannen, Ben Davies, at han slo James.

Ben Davies ble dømt til to år og fire måneders fengsel for det brutale angrepet.