Fra neste år kan hundretusenvis av nordmenn som hittil har vært utestengt, endelig få sin egen BankID. Det betyr at flere kan bruke offentlige og private tjenester på nett som krever sikker ID.
I dag er rundt 400 000 nordmenn uten BankID fordi de ikke har vært kvalifisert til å få bankkonto. Men fra starten av 2026 blir reglene snudd på hodet: Nå trenger du ikke lenger å gå via banken for å skaffe deg BankID.
"Vi har kommet til enighet med bankene om hvordan vi skal overta utstederrollen", sier Øyvind Brekke, administrerende direktør i Stø, som eier BankID og Bankaxept, til Dagbladet.
Hva betyr dette for deg?
BankID er Norges mest brukte digitale ID-løsning. I dag brukes den nesten én milliard ganger i året til å logge inn og signere på nett. Totalt har 4,6 millioner nordmenn BankID, og gjennom tjenesten får de tilgang til over 16.000 ulike digitale tjenester.
Men hittil har kravet om å ha bankkonto vært et hinder for mange. Dette gjelder blant annet personer som har kommet nylig til Norge, eller som av ulike grunner ikke oppfyller bankenes krav til kundekontroll. Resultatet er at de blir stengt ute fra alt fra NAV-tjenester til helsenorge.no.
Fra 2026 kan alle kvalifisere seg
Fra begynnelsen av 2026 tar Stø over som den som utsteder BankID. Dermed fjernes bankenes rolle som portvokter.
"Hvis alt går som planlagt, skal vi utstede den første BankID-en fra Stø tidlig i 2026", sier Brekke.
Det betyr at mange som har ventet lenge på å bli en del av det digitale Norge, endelig kan få tilgang til alt fra offentlige skjemaer til digitale kontrakter.
Derfor er endringen viktig
BankID har vært en helt sentral del av digitaliseringen i Norge siden den ble lansert i 2004. Men kravene fra bankene har samtidig ekskludert tusenvis som ikke passer inn i bankenes regler. Endringen som nå kommer, kan bidra til å redusere digitalt utenforskap og gi flere lik tilgang til viktige tjenester.
For mange betyr dette ikke bare enklere hverdag, men også muligheten til å delta fullt ut i samfunnet.
Vil du være klar når tiden kommer?
Sjekk om du mangler BankID, og hold deg oppdatert på endringene – snart kan du også bli med på det digitale fellesskapet.