5 personer måtte lade livet: Nå er en ny teori om Titan-ubåten kommet frem

17/05/2024 20:00

Emma

Nyheter
Foto: Youtube
Foto: Youtube
Nå har en ny teori sett dagens lys.

Sommeren 2023 forsvant ubåten, Titan, sporløst i det iskalde dypet nær vraket av Titanic med fem personer om bord.

Hele verden holdt pusten mens redningsmannskapene kjempet mot tiden og naturens nådeløse krefter. Etter flere dager med intensiv leting ble det funnet «mistenkte menneskelige levninger» og vrakrester fra den imploderte ubåten.

Hva som faktisk skjedde på bunnen av havet er ennå ikke kjent, men forskere ved University of Houston bringer nå en ny teori frem i lyset.

Det skriver Ekstra Bladet.

Ifølge forskerne er forklaringen å finne i «mikroknekking». Fenomenet oppstår når et strukturelt element under trykk blir ustabilt og bøyer:

– Det er som å ta et langt stykke spagetti og trykke på det med to fingre. Hva vil skje? Den vil spenne før den knekker, forklarer Roberto Ballarini, som er hovedarkitekten bak den nye teorien.

Ifølge teorien ble ubåten gradvis skadet etter gjentatte dype dykk, og til slutt kunne den ikke lenger takle musten.

5 måtte lade livet

Den forferdelige ulykken endte opp med å koste fem mennesker livet.

En av dem var Stockton Rush, som var direktør for selskapet OceanGate, som eide Titan. I tillegg var den franske dykkeren Paul-Henri Nargeolet og den britiske eventyreren Hamish Harding blant dem.

De to siste som omkom i ulykken var den pakistanske forretningsmannen Shahzada Dawood og hans 19 år gamle sønn Suleman Dawood.