Absurd sum: Dette er hvor mye Vladimir Putin har betalt til Wagner-gruppen

29/06/2023 10:30

Sofie

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det har ikke vært billig for Vladimir Putin å kjøpe hjelp fra Wagner-gruppen, som har bistått i krigen i Ukraina.

Det har ikke skjedd før, men Russlands president Vladimir Putin har nå innrømmet at han finansierte den private militærgruppen Wagner.

Den russiske staten har betalt 86 milliarder rubler til den private hæren det siste året. Det tilsvarer én milliard dollar, som kan konverteres til 6,8 milliarder danske kroner, skriver Ritzau. Dette bekreftet Putin tirsdag.

«Vi har fullfinansiert denne gruppen», sa Putin ifølge nyhetsbyrået dpa. Ifølge dpa kommer bekreftelsen fra Putin på et møte med ansatte i det russiske forsvarsdepartementet.

Tidligere har både Putin og lederen av Wagner-gruppen, Jevgenij Prigozjin, omtalt det som et privat militært foretak. Videre er det ikke tidligere nevnt noe om hva det koster den russiske staten å benytte seg av Wagner-gruppen.

Ritzau opplyser at den enorme mengden er brukt i perioden fra mai 2022 til mai 2022. Dette betyr åpenbart at Prigozhin tjente en stor sum penger i denne perioden.

Ifølge Putin er det imidlertid ikke alt han har tjent penger på. I samme periode har han også tjent et tilsvarende beløp fra mat- og cateringselskapene sine.

Dette fordi han via selskapet Concord har fått en kontrakt om å levere mat til den russiske hæren i Ukraina. «På ett år tjente eieren av Concord 80 milliarder rubler fra staten for å levere mat og andre relaterte tjenester til hæren,» sa Putin, ifølge det statlige nyhetsbyrået Tass.

På fredag ​​lanserte Wagner-gruppen det som Putin har beskrevet som «væpnet mytteri». Det har møtt stor kritikk fra den russiske presidenten, som lørdag kalte gruppens leder og soldater for «forrædere».

De rundt 25 000 soldatene som sies å være en del av Wagner-gruppen forlot slagmarken i Øst-Ukraina fredag. Her krysset de grensen til Russland og tok kontroll over Rostov i den sørlige delen av landet.

Lørdag utviklet situasjonen seg ytterligere da gruppen begynte sin reise mot den russiske hovedstaden, Moskva. Marsjen ble imidlertid stoppet da det ble kjent at Prigozhin og Putin hadde kommet til enighet ved hjelp av Aleksandr Lukasjenko, som er president i Hviterussland.

Læs også:

Kvinne legger sitronene sine i fryseren – så skjer magien som får nordmenn til å gape De færreste vet hvorfor du bør legge sitronene dine i fryseren.
Dette er kroppens fysiske signaler når døden nærmer seg Døden er den naturlige avslutningen på livet. Kroppen kan bare holde ut i en begrenset tid, og kroppens signaler om at tiden er inne, er helt tydelige.