Advarer: Har funnet mengder med "cannabisgodteri"

21/04/2023 12:25

Sofie

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det ser ut, lukter og smaker som vanlig godteri – men i verste fall kan det være livsfarlig.

Cannabisgodteri ser ut som vanlig godteri og lukter eller smaker ikke annerledes. Et barn kan lett få i seg det ved en feiltakelse, men det kan gå fryktelig galt.

I Sverige har Tollvesenet beslaglagt massevis av ulovlig godteri som inneholder naturlige cannabinoider, som for eksempel THC, som er stoffet i hasj som får deg høy.

Men denne høsten har flere forsendelser av dette "godteriet" vist seg å inneholde en syntetisk cannabinoid, 5F-EDMB-PICA, som kan være 2 til 100 ganger sterkere enn vanlig THC.

Derfor går det svenske tollvesenet nå ut med en advarsel. Det skriver Aftonbladet.

"Delvis er det fordi det er godteri, og godteri er så lett å spise. Du kan ikke se forskjell på dette godteri og annet godteri. Vi har nå oppdaget at det er syntetiske cannabinoider i det, og de er mye farligere enn vanlig hasj, sier Jenny Åberg, som jobber med å analysere tollvesenets beslag.

Godteriet med de syntetiske cannabinoidene inneholder ofte svært høye doser, og dosene kan variere mye mellom de ulike typene.

"Spesifikt for godteriet er også at du har en forsinket effekt i forhold til om du skulle røyke hasj. Effekten kommer etter mye lengre tid, så det er stor risiko for at du kanskje spiser litt godteri og ikke får den effekten du tror. du burde, og så spiser du litt mer. Og så skjer det fortsatt ingenting, så du spiser enda mer. Når effekten slår inn, har du konsumert utrolig mye. Så det er en veldig høy risiko for utilsiktet overdose," sier Jenny Åberg.

Hun forteller at det er umulig å vite om et godteri inneholder syntetiske cannabinoider eller naturlige cannabinoider, og det øker også risikoen for overdose.

THC er ikke lovlig å kjøpe i Sverige. Det er imidlertid lovlig i visse andre land.

Den syntetiske cannabinoiden 5F-EDMB-PICA er også klassifisert som et legemiddel i Sverige.

I fjor gikk politiet ut med en advarsel til foreldre fordi det hadde vært flere beslag av «narkotika» blant ungdom. Godteriet selges ofte via sosiale medier som Instagram og Snapchat eller ulike nettbutikker.

Læs også:

Han legger oppvasktabletter i toalettet: Se nå hva som skjer En brusetablett er en vanlig husholdningsartikkel som ofte brukes til å rengjøre proteser eller badet. Men visste du at en brusetablett også kan brukes til å friske opp toalettet ditt?
Med dette trikset kan du få de gamle gule putene til å se nye ut: Kun 1 ingrediens kreves Puter endrer farge over tid, fra den helt hvite fargen til gul. Dette skyldes mange forskjellige faktorer, hvorav de vanligste er støvmidd og svette. Det hjelper ikke å bytte trekk, så her kommer et triks som hjelper.