Advarsel: Krydderet ditt kan være forfalsket - 17 % av Europas krydder er tuklet med

12/05/2024 10:00

Sofie

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ifølge en EU-studie er nesten en femtedel av alle urter og krydder som selges på det europeiske markedet forfalskede.

Den mest berørte urten er oregano, med nesten halvparten av prøvene funnet å inneholde andre plantearter som oliven, merian og mynte.

Blant krydder topper pepper listen med 17 % falske prøver, ofte blandet med stivelse fra ris og andre kornsorter. Dette melder cibum.gr.

Forfalskning av krydder og urter har økt de siste 30 årene, noe som fremgår av data fra databasene Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF) og Web of Science.

De siste 33 årene gjaldt 3112 meldinger (5,1 %) i RASFF urter og krydder, hvorav 798 meldinger (25,6 %) gjaldt svindel og forfalskning.

Den hyppige bruken av ikke-godkjente syntetiske farger er spesielt bemerkelsesverdig, med over 500 komposisjonsvarsler der flere ikke-godkjente farger ofte finnes i samme krydder.

Denne praksisen er ikke bare uredelig, men også farlig, da selv en minimal mengde av et allergen kan forårsake alvorlige allergiske reaksjoner, potensielt livstruende.

Forbrukere rådes til å nøye gjennomgå etiketter og kun søke produkter fra pålitelige kilder.

Til tross for regulatoriske standarder og sertifiseringer implementert globalt, påhviler det ofte forbrukerne å identifisere de trygge produktene.

Læs også:

Kvinne legger sitronene sine i fryseren – så skjer magien som får nordmenn til å gape De færreste vet hvorfor du bør legge sitronene dine i fryseren.
Dette er kroppens fysiske signaler når døden nærmer seg Døden er den naturlige avslutningen på livet. Kroppen kan bare holde ut i en begrenset tid, og kroppens signaler om at tiden er inne, er helt tydelige.